Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας για τον COVID-19
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας για τον COVID-19

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας για τον COVID-19

Οι της Θεσσαλίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ανοδική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων covid-19 και του Ro σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην Θεσσαλία ,ενώ διαπιστώνουν παράλληλα την καθημερινή αλματώδη αύξηση των νοσηλευομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση του μέσου όρου της ηλικίας τους και την έλλειψη μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων προς το παρόν.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας συνεπάγεται απόλυτη συνεργασία και στρατηγική δράση επιστημόνων, κυβέρνησης και πολιτών. Η έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίου για την αντιμετώπισή της, αυξάνει ακόμα περισσότερο την αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων:

1) συχνό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση, όχι τα χέρια σε μύτη, στόμα, μάτια

2) τήρηση της απόστασης μεγαλύτερης του ενός μέτρου και αποφυγή συνωστισμού

3) υφασμάτινη ή απλή χειρουργική μάσκα, που από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας.

Η τήρηση των ανωτέρων προληπτικών μέτρων θα πρέπει να είναι καθολική και από όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές ομάδες.

Ιδιαίτερα οι , που τη δεδομένη χρονική στιγμή κινούν περισσότερο τα νήματα της διασποράς θα πρέπει, με την ωριμότητα που τους διακρίνει, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να είναι επιλεκτικοί και προσεκτικοί ως προς τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους διασκέδασης, μην ξεχνώντας πως δεν είναι άτρωτοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς νοσούν βαριά.

Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε αμόλυντες τις υγειονομικές δομές και κυρίως τις δευτεροβάθμιες (, ιδιωτικές κλινικές).

Η αυστηρο των ιατρικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στις δομές αυτές είναι πλέον αναγκαιότητα.

Η σε κάθε εισερχόμενο (προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί) καθώς και η θερμομέτρησή τους θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο.

Κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί επίσης η γρήγορη ανίχνευση των κρουσμάτων (συμπτωματικών και μη).

Η ταχύτατη ιχνηλάτησή τους και η αποτελεσματική περιχαράκωση των αναπτυσσόμενων κατά περιοχές εστιών.

ια το λόγο αυτό προτείνουμε την γενική του και την ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό.

Θεωρούμε δε αυτονόητη την παράλληλη ενίσχυση και θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στις τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές και την καθιέρωση της εξέτασης δειγμάτων για τον covid-19, με την μοριακή μέθοδο PCR, σε όλα τα της χώρας.

ια μια ακόμη φορά θέλουμε να συγχαρούμε γιατρούς και νοσηλευτές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας για το διαρκή τους αγώνα κατά του covid-19, περιθάλποντας τους συμπολίτες μας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

"Αλιεύοντας" την είδηση