Βρίσκεστε εδώ:  / ΙΑΤΡΙΚΑ / Μασάζ και υπαίθριες δραστηριότητες κατά της άνοιας
Μασάζ και υπαίθριες δραστηριότητες κατά της άνοιας

Μασάζ και υπαίθριες δραστηριότητες κατά της άνοιας

Yπαίθριες δραστηριότητες, και μέσω σωματικής επαφής είναι πιο αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης από τα φάρμακα, όταν πρόκειται για με άνοια, που εμφανίζουν ψυχιατρικά όπως επιθετικότητα και ανησυχία.

Μελέτη που εκπονήθηκε από το νοσοκομείο του Τορόντο Saint Michael’s και το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά, και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, έδειξε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι πιο αποτελεσματικές από τη χορήγηση αντιψυχωτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο πλαίσιο της άνοιας. Αντίστοιχα, για τους που εμφάνιζαν φυσική υπερδιέγερση (ανησυχία), το και η μέσω σωματικής επαφής παρουσίασαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη συνήθη φροντίδα και υποστήριξη. «Η άνοια προσβάλλει περίπου 50 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς που ζουν με τη νόσο βρίσκονται αντιμέτωποι με νευροψυχιατρικά , όπως , ανησυχία και επιθετικότητα», τονίζει η Τζένιφερ Βατ, ερευνήτρια του ιδρύματος ερευνών Li Ka Shung, του νοσοκομείου Saint Michael’s.

Δύο τύποι παρεμβάσεων

Στην έλαβαν μέρος 23.143 άτομα με άνοια και μελετήθηκαν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές για την καταπολέμηση της επιθετικότητας και της ανησυχίας. Οι επιστήμονες, εξετάζοντας τους δύο τύπους παρεμβάσεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της ασθένειας δεν έχουν κοινή αντιμετώπιση, αλλά εξειδικευμένη για κάθε ασθενή. Η δρ Σάρον Στράους, διευθύντρια του προγράμματος «Knowledge Translation» του Saint Michael’s και γενετίστρια στο ίδιο νοσοκομείο, υποστηρίζει ότι «η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή και στην εμπειρία του».  Κατά την Τζένιφερ Βατ, η μελλοντική πρέπει να θέσει ως στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης των ατομικών χαρακτηριστικών των ασθενών στην ανταπόκρισή τους στη θεραπεία. Εχει, ίσως, νόημα να εκτιμηθεί και το διαφορετικό κόστος των δύο παρεμβάσεων (φαρμακευτικής και μη) ώστε να γίνει ανάλυση κόστους – οφέλους.

«Η μελέτη μάς δείχνει ότι η διεπιστημονική φροντίδα είναι αποτελεσματική και σύμφωνη προς μια θεραπευτική προσέγγιση, η οποία θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο», σημειώνει η Βατ, ενώ προσθέτει ότι η έρευνα αναδεικνύει το όφελος της υποστήριξης των διεπιστημονικών ομάδων που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με άνοια, είτε στο πλαίσιο της κοινότητας είτε στο νοσοκομείο. Είναι πάντως προφανές, επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα εκείνα τα μέσα που ενδεχομένως θα αποτρέψουν την εμφάνιση γεροντικής άνοιας, όπως είναι η δημιουργία κοινωνικών συναναστροφών, η άμεση θεραπεία της έκπτωσης της ακοής –καθώς συνιστά παράγοντα απομόνωσης του ηλικιωμένου–, η διατήρηση των ενδιαφερόντων και η νέων, αλλά και τα παιχνίδια (sudoku, σταυρόλεξα, παζλ κ.λπ.) που ευνοούν τη διατήρηση και την όξυνση των διανοητικών ικανοτήτων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση