Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Μάχη ενάντια στον καρκίνο
Μάχη ενάντια στον καρκίνο

Μάχη ενάντια στον καρκίνο

Χειρουργική και Νέα Τεχνολογία

H μάχη ενάντια στον καρκίνο, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει πραγματικά γιγαντωθεί και τα είναι εμφανή. Η της Τεχνολογίας και η εξειδικευμένη χειρουργική προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την μάχη ενάντια στον καρκίνο με στόχο ο καρκίνος να μεταβληθεί σε μία χρόνια ασθένεια.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί με την ανακάλυψη και την εφαρμογή νέων φαρμάκων χημειοθεραπείας, η ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών, η εφαρμογή ανοσοθεραπειών την τελευταία πενταετία και η παράλληλη βελτίωση της τεχνολογίας στη χειρουργική και την ακτινοθεραπεία (Ρομποτική, CyberKnife) βελτίωσαν και αύξησαν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Παρακάτω θα δείτε μερικές από αυτές τις πρακτικές:

NanoKnife – IRE

Πρόκειται για μια πρόσφατη (2009), καινοτόμα τεχνολογία, που στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 2015, γνωστή και ως ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑΤΡΗΣΗ των καρκινικών κυττάρων (Irreversible Electroporation). Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση αφορά τοπικά προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας που δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πρέπει πάντα να συνοδεύεται με παράλληλη συστηματική χημειοθεραπεία. Η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας έχει επιφέρει ελπιδοφόρα αυξάνοντας το χρόνο επιβίωσης στο διπλάσιο ακόμη και το τριπλάσιο παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Η IRE προκαλεί στο καρκινικό κύτταρο μη αναστρέψιμη διαταραχή της διαπερατότητας της κυτταρικής του μεμβράνης (διάτρηση) και της ομοιόστασης τους. Αυτό οδηγεί στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων με μηχανισμό που μιμείται την απόπτωση γεγονός που βοηθάει κατόπιν και τη συστηματική χημειοθεραπεία.

Η εφαρμογή απαιτεί μία χειρουργική επέμβαση 60 λεπτών, υπό γενική αναισθησία, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μετά από δύο ημέρες. Ο εξειδικευμένος με την διεγχειρητικού υπέρηχου τοποθετεί 2 έως 6 ηλεκτρόδια διαμέτρου 19G (όσο μια βελόνα αιμοληψίας) στην περιφέρεια του όγκου και κατόπιν το ειδικό μηχάνημα NΑΝΟΚΝΙFE, χορηγεί για 9 λεπτά ηλεκτρικό ρεύμα που καταστρέφει μέσω ηλεκτρικού πεδίου τα καρκινικά κύτταρα.

Pressurized Intra Peritoneal Aerosol Chemotherapy

Πρόκειται για μία νέα τεχνική που ξεκίνησε φέτος να εφαρμόζεται στην χώρα μας, ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική εφαρμόζεται από το 2014.

Πρόκειται για την εφαρμογή διεγχειρητικής χημειοθεραπείας με μορφή αεροζόλης υπό πίεση. Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου αφορά με διάχυτα καρκινώματα γαστρεντερικού (στομάχι, πάγκρεας, παχύ έντερο) και γυναικολογικού καρκίνου (, μήτρα) που μετά από πολλαπλές συστηματικές χημειοθεραπείες εμφανίζουν υποτροπή, ασκίτη και κοιλιακή διάταση.

Εκτελείται λαπαροσκοπικά και διαρκεί 60 λεπτά. Την επόμενη μέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Η επιλογή για την εφαρμογή της PIPΑC προσφέρει, βελτίωση στην ποιότητα της ζωής και επιβίωσης με παράλληλη εφαρμογή συστηματικής χημειοθεραπείας.

HIPEC (Hyperthermic Intraperitoneal Chemo-therapy)

Η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2005 με πολύ καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα στις και το παχύ έντερο όπως επίσης και στα βλεννώδη καρκινώματα της σκωληκοειδούς. Πρόκειται για την εφαρμογή της διεγχειρητικής υπερθερμικής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με:

•  διάχυτη περιτοναϊκή μετάσταση από καρκίνο παχέος εντέρου
•  ωοθηκών, μεσοθηλίωμα, στομάχου
•  ψευδομυξώματος
•  βλεννωδών νεοπλασμάτων σκωληκοειδούς.

Η μέθοδος προϋποθέτει ένα λεπτομερές κυτταρομειωτικό χειρουργείο με στόχο την πλήρη εξάλειψη της νόσου από την κοιλιά και κατόπιν, ενώ ο ασθενής κοιμάται, γίνεται μια πλύση στους 42,5°C με ένα ειδικό διάλυμα που περιέχει χημειοθεραπεία. Η εφαρμογή της μεθόδου γίνεται με ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που σε κλειστό σύστημα «πλένει» την κοιλιακή κοιλότητα για 60 ή 9 λεπτά.
Η μέθοδος εφαρμόζεται με ειδικές ενδείξεις, από πιστοποιημένους χειρουργούς σε ειδικά κέντρα σύμφωνα με την προ έτους υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3540/Β/2016).

Tα αποτελέσματα, ιδιαίτερα για το παχύ έντερο και τις ωοθήκες, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Μία μεγάλη σειρά για τον υποτροπιάζοντα καρκίνο της ωοθήκης, που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ ( Ann. Surg. Oncol May 2015) έδειξε στο τριπλάσιο της επιβίωσης σε σχέση με γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε HIPEC. Αντίστοιχα μεγάλη επιβίωση έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με βλεννώδη καρκινώματα της σκωληκοειδούς, ψευδομυξώματα και μεσοθηλιώματα. Η ουσιαστική προσφορά της μεθόδου είναι στο γεγονός ότι η εφαρμογή της ενδοπεριτοναϊκής υπέρθερμης χημειοθεραπείας ελέγχει την τοπική περιοχική νόσο στο περιτοναϊκό, ακριβώς δηλαδή στο σημείο που δεν μπορεί να δράσει η συστηματική χημειοθεραπεία.

Όλο και πιο συχνά υπάρχουν μελέτες και αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία που αναδεικνύουν  την ωφελιμότητα της εφαρμογής. Οι σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής σήμερα, με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας που υπάρχει σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν μεγάλο θεραπευτικό όφελος σε δύσκολα περιστατικά καρκίνου

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση