Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » ΙΣΜ: Ελλείψεις Φαρμάκων, για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα συνεχίζονται;
ΙΣΜ: Ελλείψεις Φαρμάκων, για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα συνεχίζονται;

ΙΣΜ: Ελλείψεις Φαρμάκων, για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα συνεχίζονται;

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ)  σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων , καθώς και για  το πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα συνεχίζονται.

 

Στην επιστολή του ΙΣΜ αναφέρεται: “Για ακόμη μία φορά οι φορείς της Υγείας, Ιατροί και Φαρμακοποιοί , ενώνουν την φωνή τους προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για σοβαρά προβλήματα στην ορθή παροχή υγείας, όπως οι συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων που επιτείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Άραγε για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα ένα αγαθό όπως το φάρμακο θα αποτελεί μέρος των κανόνων της αγοράς, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση;

Ως γνωστόν, οι ελλείψεις φαρμάκων ξεκίνησαν πριν από περίπου μία επταετία και πλέον αποτελεί μία καθημερινότητα που ταλαιπωρεί και συγγενείς τους, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν όλα τα φάρμακά τους αναγκάζονται είτε να επισκεφθούν αρκετές φορές το φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε να αναζητήσουν σε άλλη γειτονιά την τύχη τους, είτε να ζητήσουν από τον ιατρό τους να τους τροποποιήσει την αγωγή με βάση τα φάρμακα που είναι σε επάρκεια.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Ε.Ο.Φ., βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα με κοινό τόπο και στόχο τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αυτό όμως δυστυχώς στην πράξη δεν εφαρμόζεται και τα όποια μέτρα εξαγγέλλονται δεν καταλήγουν πουθενά και δεν λύνουν το πρόβλημα. Τι φταίει άραγε;

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες «ευνοούν» τις παράλληλες εξαγωγές σε άλλες χώρες, αλλά και στη μείωση των ποσοτήτων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω αυτών των μειωμένων τιμών. Η έλλειψή τους είναι είτε παροδική είτε μόνιμη. Φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης για μυοσκελετικές παθήσεις, αντιβιοτικά, εμβόλια, υπολιπιδαιμικά, για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, αντιφλεγμονώδη, αντινεοπλασματικά, οφθαλμολογικά κ.ά. κάνουν μεγάλα διαστήματα για να εμφανιστούν στην αγορά με ότι αρνητική συνέπεια έχει αυτό για την υγεία των ασθενών. Κατά μέσο όρο ανά μήνα υπάρχουν γύρω στα 80-100 φάρμακα σε έλλειψη, συμφώνα με τους επισήμους καταλόγους του Ε.Ο.Φ..

Θα πρέπει επιτέλους αυτό το μείζον πρόβλημα να εκλείψει, διότι πλέον έχει καταστεί  επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών η δραματική έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα φαρμακεία.

Σας καλούμε λοιπόν να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου η χώρα μας να μην είναι μία τριτοκοσμική χώρα, με καταστάσεις στο χώρο του φαρμάκου παρελθόντων δεκαετιών, όταν αναζητούσαν οι φάρμακα από χώρες του εξωτερικού προκειμένου να καλύψουν τις ζωτικές ανάγκες τους. “

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση