Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων
Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων

Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων

Στις 27 Ιανουαρίου του 2023 συμμετείχε ο Ιατρικός σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν για τους εκπαιδευτικούς οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομιλητές τον ιατρό Παθολόγο Χρήστο Μπασαγιάννη και την ιατρό Παιδίατρο Καλλιόπη Τανού.

Τα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης είναι τα κάτωθι

• Οι ιογενείς αναπνευστικού αφορούν πληθ ιών. Συνηθέστερα εκδηλώνονται με τυπική συμπτωματολογία από το κατώτερο ή ανώτερο αναπνευστικό, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις άτυπης συμπτωματολογίας (έμετοι, διάρροιες, μόνο κόπωση, επιπέδου συνείδησης σε ηλικιωμένους). Δεν εμφανίζονται απαραίτητα με πυρετική κίνηση, ενώ κακό προγνωστικό θεωρείται η εμφάνιση ρίγους.

• Επιπλοκές αφορούν στην εμφάνιση μυο/περικαρδίτιδας, εγκεφαλίτιδας, αν και δεν είναι σπάνια τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αιματολογικών δυσκρασιών, ορμονικών διαταραχών και εκδήλωσης ή αναζωπύρωσης αυτοάνοσων διαταραχών.

• Πέρα από τις γνωστές ομάδες κινδύνου, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται σε καπνιστές, παχύσαρκους, άτομα μετά από πρόσφατη νοσηλεία και θηλάζουσες ή εγκύους.

• Ακρογωνιαίος λίθος της σωστής πρόληψης, αφορά ο πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός. Σημαντική η έγκαιρη χορήγηση των διαθέσιμων αντιϊκών φαρμάκων, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, στην περίπτωση της γρίπης εντός του πρώτου 2μέρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, στην περίπτωση του εντός του πρώτου 5μέρου. Εμβολιασμός μπορεί θεωρητικά να διενεργηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα σε διαφορετικό χέρι, ή πρακτικότερα για πιθανότητας αμυδρών επιπλοκών, το μεσοδιάστημα των 10 ημερών ενός από το επόμενο εμβόλιο.

• Σωστός έλεγχος, τουλάχιστο με τις σωστές τος, για εμφάνιση τυχόν επιπλοκών, μετά την αρνητικο από τη λοίμωξη με Covid-19.

• Με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και του Covid.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση