Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων
Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων

Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων

Στις 27 Ιανουαρίου του συμμετείχε ο Ιατρικός ς σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν για τους εκπαιδευτικούς οι Διευθύνσεις ς και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομιλητές τον ιατρό Παθολόγο Χρήστο Μπασαγιάννη και την ιατρό Παιδίατρο Καλλιόπη Τανού.

Τα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης είναι τα κάτωθι

• Οι ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού αφορούν πληθώρα ιών. Συνηθέστερα εκδηλώνονται με τυπική συμπτωματολογία από το κατώτερο ή ανώτερο αναπνευστικό, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις άτυπης συμπτωματολογίας (έμετοι, διάρροιες, μόνο κόπωση, πτώση επιπέδου συνείδησης σε ηλικιωμένους). Δεν εμφανίζονται απαραίτητα με πυρετική κίνηση, ενώ κακό προγνωστικό θεωρείται η εμφάνιση ρίγους.

• Επιπλοκές αφορούν στην εμφάνιση μυο/περικαρδίτιδας, εγκεφαλίτιδας, αν και δεν είναι σπάνια τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αιματολογικών δυσκρασιών, ορμονικών διαταραχών και εκδήλωσης ή αναζωπύρωσης αυτοάνοσων διαταραχών.

• Πέρα από τις γνωστές ομάδες κινδύνου, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται σε καπνιστές, παχύσαρκους, άτομα μετά από πρόσφατη νοσηλεία και θηλάζουσες ή εγκύους.

• Ακρογωνιαίος λίθος της σωστής ς, αφορά ο πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός. Σημαντική η έγκαιρη χορήγηση των διαθέσιμων αντιϊκών φαρμάκων, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, στην περίπτωση της ς εντός του πρώτου 2μέρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, στην περίπτωση του εντός του πρώτου 5μέρου. Εμβολιασμός μπορεί θεωρητικά να διενεργηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα σε διαφορετικό χέρι, ή πρακτικότερα για μείωση πιθανότητας αμυδρών επιπλοκών, το μεσοδιάστημα των 10 ημερών ενός από το επόμενο εμβόλιο.

• Σωστός έλεγχος, τουλάχιστο με τις σωστές εξετάσεις τος, για εμφάνιση τυχόν επιπλοκών, μετά την αρνητικοποίηση από τη λοίμωξη με -19.

• Με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης από τον ιό της ς και του Covid.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση