Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων
Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων

Ι.Σ.Μ.: Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων

Στις 27 Ιανουαρίου του συμμετείχε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σε ενημερωτική που διοργάνωσαν για τους εκπαιδευτικούς οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομιλητές τον ιατρό Παθολόγο Χρήστο Μπασαγιάννη και την ιατρό Παιδίατρο Καλλιόπη Τανού.

Τα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης είναι τα κάτωθι

• Οι ιογενείς αναπνευστικού αφορούν πληθώρα ιών. Συνηθέστερα εκδηλώνονται με τυπική συμπτωματολογία από το κατώτερο ή ανώτερο αναπνευστικό, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις άτυπης συμπτωματολογίας (έμετοι, διάρροιες, μόνο κόπωση, πτώση επιπέδου συνείδησης σε ηλικιωμένους). Δεν εμφανίζονται απαραίτητα με πυρετική κίνηση, ενώ κακό προγνωστικό θεωρείται η εμφάνιση ρίγους.

• Επιπλοκές αφορούν στην εμφάνιση μυο/περικαρδίτιδας, εγκεφαλίτιδας, αν και δεν είναι σπάνια τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αιματολογικών δυσκρασιών, ορμονικών διαταραχών και εκδήλωσης ή αναζωπύρωσης αυτοάνοσων διαταραχών.

• Πέρα από τις γνωστές ομάδες κινδύνου, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται σε καπνιστές, παχύσαρκους, άτομα μετά από πρόσφατη νοσηλεία και θηλάζουσες ή εγκύους.

• Ακρογωνιαίος λίθος της σωστής πρόληψης, αφορά ο πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός. Σημαντική η έγκαιρη χορήγηση των διαθέσιμων αντιϊκών φαρμάκων, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, στην περίπτωση της γρίπης εντός του πρώτου 2μέρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, στην περίπτωση του Covid εντός του πρώτου 5μέρου. Εμβολιασμός μπορεί θεωρητικά να διενεργηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα σε διαφορετικό χέρι, ή πρακτικότερα για μείωση πιθανότητας αμυδρών επιπλοκών, το μεσοδιάστημα των 10 ημερών ενός από το επόμενο εμβόλιο.

• Σωστός έλεγχος, τουλάχιστο με τις σωστές εξετάσεις αίματος, για εμφάνιση τυχόν επιπλοκών, μετά την αρνητικοποίηση από τη λοίμωξη με Covid-19.

• Με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και του Covid.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση