Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η αφαίρεση καταρράκτη βελτιώνει την όραση αλλά και τον ύπνο
Η αφαίρεση καταρράκτη βελτιώνει την όραση αλλά και τον ύπνο

Η αφαίρεση καταρράκτη βελτιώνει την όραση αλλά και τον ύπνο

Οι άνθρωποι που υποβάλλοντι σε επέμβση και στους οποίους τοποθετούνται ενδοφακοί τελευταίας γενιάς όχι μόνο αποκτούν καλύτερη όραση αλλά βιώνουν καλύτερο ύπνο (βαθειά φάση).

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, στις 23 Μαΐου.Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστημονικής μελέτης, «τα άτομα αυτά αυξάνουν τις γνωσιακές τους ικανότητες  από ό, τι τα αντίστοιχα υγιή ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση καταρράκτη».

« Πράγματι τα αποτελέσματα της μελέτης των αμερικανών συναδέλφων είναι άκρως ενδιαφέροντα και σημαντικά» αναφέρει κληθείς να σχολιάσει την  αμερικανική μελέτη ο  διαπρεπής οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης.

Η ερμηνεία που δίδεται στα αποτελέσματα της  μικρής αλλά σημαντικής και ενδεικτικής εργαστηριακής μελέτης, σύμφωνα με την επεξ των δεδομένων  που έγιναν από την Dr. Sarah Chellappa, της Ιατρικής Σχολής του Harvard στη Βοστόνη, είναι ότι «η βελτίωση αυτής καθαυτής της όρασης αλλά και η ποσότητα και ο τρόπος που εισέρχεται το φώς εντός του οφθαλμού ρυθμίζει καλύτερα το εσωτερικό ρολόι και τον κιρκαδιανό (κιρκάδιος) ρυθμό του ατόμου».

Η Dr. Sarah Chellappa  δήλωσε ακόμη ότι “αυτή είναι μία από τις πρώτες εργαστηριακές μελέτες σε ασθενείς με προηγούμενη επέμβαση καταρράκτη, που δείχνουν ότι η αντικατάσταση του καταρρακτικού φακού έχει ευεργετικές επιδράσεις σε βασικές πτυχές της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς”.

Η νέα μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει τα πιθανά πλεονεκτήματα της επέμβασης καταρράκτη πέρα ​​από τη βελτιωμένη όραση.Η Chellappa και οι συνεργάτες της μελέτησαν 13 ασθενείς, ηλικίας 55 έως 80 χρόνων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Μαζί μελετήθηκαν και 16 υγιή άτομα αντίστοιχης ηλικίας που δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη και  οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η όραση αλλάζει με την ηλικία. Με τη , ο φυσικός του οφθαλμού αποκτά κίτρινο-καφέ χρώμα  και εξαιτίας αυτού, όχι μόνο η ποσότητα φωτός που φθάνει στον αμφιβληστροειδή μειώνεται δραματικά στο ένα δέκατο περίπου των νεότερων ενηλίκων, αλλά και το φάσμα της ς του φωτός στο μάτι αλλάζει. Κατά μια ερμηνεία, ο καταρράκτης είναι και ο λόγος που ο πίνακας του Rembrandt «υκτερινή Περίπολος» παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά σκούρα και καφέ χρώματα.

«Ενώ η μελέτη είναι μικρή, τα ευρήματά της είναι ενδιαφέροντα, δήλωσε ο Dr. Christopher E. Starr, αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στο New York-Presbyterian και Weill Cornell Medicine στη έα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι ερευνητές συνιστούν ενδοφακούς με φίλτρο για την υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς φίλτρο για το μπλε μήκος κύματος.

Η εγχείρηση καταρράκτη αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στην οφθαλμολογία. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτήν την επέμβαση είναι προφανές ότι αποκτούν καλύτερη και καθαρότερη όραση.

Η «καλύτερη όραση» συνίσταται σε καλύτερη οπτική οξύτητα, βελτίωση στο οπτικό τους πεδίου και καλύτερη αντίληψη των χρωμάτων.Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την αίσθηση μιας καλύτερης ποιότητος ς για τα ηλικιωμένα άτομα.«Μάλιστα όσο η επέμβαση του καταρράκτη, στην εξελικτική του διαδικασία, πραγματοποιείται πρωιμότερα, τόσο πιο μεγάλα είναι τα διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα και πιο άμεση η αποκατάσταση» επισημαίνει ο κ. Κοζομπόλης.

 

 

 

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση