Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ευρωπαϊκά πρότυπα ιατρικών εφοδίων διατίθενται δωρεάν για να διευκολυνθεί η αύξηση της παραγωγής
Ευρωπαϊκά πρότυπα ιατρικών εφοδίων διατίθενται δωρεάν για να διευκολυνθεί η αύξηση της παραγωγής

Ευρωπαϊκά πρότυπα ιατρικών εφοδίων διατίθενται δωρεάν για να διευκολυνθεί η αύξηση της παραγωγής

Κατόπιν επείγοντος αιτήματος της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) σε συν με όλα τα μέλη τους, συμφώνησαν να καταστήσουν άμεσα διαθέσιμα ορισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα για συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

 Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες της ΕΕ και τρίτων χωρών που επιθυμούν να παραγάγουν τα προϊόντα αυτά, να αρχίσουν γρήγορα την παρ και να τα διαθέσουν ευκολότερα στην εσωτερική αγορά, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται υψηλό βαθμό ασφάλειας.

 Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: «Ενθαρρύνω τους κατασκευαστές να αυξήσουν και να διαφοροποιήσουν την παρ τους αξιοποιώντας παραδείγματα, όπως η παραγωγή μασκών και στολών από παραγωγούς υφασμάτων και υποδημάτων. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω τις προσπάθειές τους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, έπειτα από επαφές με την Επιτροπή, η CEN/CENELEC συμφώνησε να καταστήσει δωρεάν διαθέσιμα τα πρότυπα που χρειάζονται οι εταιρείες αυτές για να μπορέσουν να παράγουν μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό.» 

 Διαθέσιμα καθίστανται 11 πρότυπα που ανέπτυξε η CEN και, ενδεχομένως, άλλα 3 πρότυπα που αναπτύχθηκαν από κοινού με τον ISO και αφορούν κοινές μάσκες διήθησης, ιατρικά γάντια και προστατευτικά ενδύματα.

Αξιολόγηση  της διαθεσιμότητας ιδιωτικής ικανότητας βραχυπρόθεσμης ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές

Η Επιτροπή ξεκίνησε επείγουσα δημόσια διαβούλευση για να αξιολογήσει τη διαθεσιμότητα ιδιωτικής ικανότητας βραχυπρόθεσμης ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς όλες τις χώρες που αναφέρονται ως «χώρες με εμπορεύσιμους κινδύνους» στην ανακοίνωση του 2012 για τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις.

 Διάφορα κράτη μέλη είχαν προηγουμένως επισημάνει ότι αναμένουν προσεχώς συνολική συρρίκνωση της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης για τις εξαγωγές προς όλες τις χώρες, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Οι εξαγωγικές πιστώσεις επιτρέπουν στους αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών και/ή υπηρεσιών να αναβάλλουν την πληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγεται πιστωτικό κίνδυνο για τους πωλητές/εξαγωγείς, έναντι του οποίου ασφαλίζονται, συνήθως μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων (πρόκειται για τη λεγόμενη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων).

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του 2012 για τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις, η οποία άρχισε να ισχύει το 2013, το εμπόριο στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στις εννέα χώρες του ΟΟΣΑ που απαριθμούνται στο παράρτημά της, με μέγιστη περίοδο κινδύνου μικρότερη των δύο ετών, συνεπάγεται εμπορεύσιμους κινδύνους και δεν θα πρέπει, κατ' αρχήν, να ασφαλίζεται από το κράτος ή από ασφαλιστικές που στηρίζονται από το κράτος.

 Χάρη στο προσωρινό πλαίσιο της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ήδη διευκολυνθεί ή απόδειξη της αναγκαιότητας δημόσιας ασφάλισης.

 Η Επιτροπή ξεκίνησε τη σημερινή δημόσια διαβούλευση για να διαπιστωθεί κατά πόσον πρέπει να καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη η δημόσια βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων υπό το πρίσμα της τρέχουσας ς που συνδέεται με την επιδημία του κορωναϊού.

 Αν με τα της διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, ως προσωρινό μέτρο, τη διαγραφή χωρών από τον κατ των «χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους».

 Σε περίπτωση διαγραφής, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι εξαγωγικών πιστώσεων προς αυτές τις χώρες θα θεωρούνται προσωρινά μη εμπορεύσιμοι και οι κρατικές ασφαλιστικές θα μπορούν, κατ' αρχήν, να παρεμβαίνουν και να παρέχουν ασφάλιση για τους κινδύνους αυτούς.

 

 

 

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση