Βρίσκεστε εδώ:  / ΙΑΤΡΙΚΑ / ​Ερώτηση Αθ. Λιούπη για την κατάργηση της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
​Ερώτηση Αθ. Λιούπη για την κατάργηση της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας

​Ερώτηση Αθ. Λιούπη για την κατάργηση της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας

Ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής . της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιος Λιούπης σχετικά με την κατάργηση της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υγείας.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Σε κοινή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), της Ένωσης Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι ιδιώτες εργαστηριακοί και αυτοαπασχολούμενοι ιατροί διαμαρτύρονται έντονα στον Πρωθυπουργό, για την αυτόματη επιστροφή (clawback), δηλαδή την περικοπή της δαπάνης αποζημίωσης από την Πολιτεία για το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ και ζητούν την κατάργησή της.

Είναι αναγκαίο τα συμβαλλόμενα μέρη, ο ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία να πορεύονται με ξεκάθαρες συμβάσεις, ώστε να μην δημιουργούνται οικονομικής φύσεως προβλήματα, με την επαναλαμβανόμενη και συσσωρευτική σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών πάγια «υπέρβαση δαπανών».

Σας επισημαίνω, πως για τη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα και από την πλευρά της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Υπ. Υγείας, αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει, παρότι τεκμηριωμένα έχει ζητηθεί η του προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ. για το 2020.

Καθίσταται απαγορευτικό για τους παρόχους της πρωτοβάθμιας υγείας, ελεύθερους , εργαστηριακούς και αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, να τους επιβάλλεται για πολλοστή φορά επιστροφή των δαπανών στις υποχρεωτικά εκτελεσμένες που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις- , τις οποίες έχουν ήδη εκτελέσει και οι οποίες συνήθως ανακατευθύνονται από την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η συμβολή του ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων κατα τη διάρκεια της πανδημίας COVID ήταν αναμφίβολα καθοριστική, καλύπτοντας το έλλειμμα του Δημόσιου τομέα που ήταν επιφορτισμένος με τη διαχείριση της, καθώς ανέλαβε τη διενέργεια της συντριπτικής πλειονότητας των παρακλινικών ελέγχων και των διαγνωστικών αναγκών της ΠΦΥ.

Η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και ο αποτελεσματικός έλεγχος λειτουργίας του συστήματος συνταγογράφησης αποτελεί ακόμη ανεκπλήρωτο στόχο. Οι ιδιώτες λειτουργοί της υγείας είναι σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία σε απόγνωση και η Πολιτεία οφείλει την επιβράβευση της συνεισφοράς τους στην πανδημία, επανεξετάζοντας το όλο σύστημα σε σχέση με την κατ΄ εκτίμηση  προκαταβολική παρακράτηση clawback για το τρέχον έτος, καθώς και με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ανάλογα με τον τζίρο του κάθε εργαστηρίου.

Είναι σε όλους κατανοητό πως οφείλουμε να δρομολογήσουμε την κατάργηση ενός μέτρου που θεσμοθετήθηκε με πεπερασμένη διάρκεια λόγω εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας, ευελπιστώ για την εύρεση μιας βελτιωμένης, αξιόπιστης διαδικασίας, ώστε τόσο οι πολίτες να λαμβάνουν τις αναμφισβήτητα αναγκαίες παρεχόμενες ιατρικές , όσο και οι πάροχοι να αμείβονται για το έργο τους.

Ωστόσο, επειδή τόσο στο Νομό , όσο και στην Επικράτεια, πολλοί πάροχοι υγείας, ελεύθεροι , εργαστηριακοί και αυτοαπασχολούμενοι ιατροί, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν εκτός των άλλων υποχρεώσεών τους και το συγκεκριμένο κόστος.

Επειδή από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν επιβληθεί διαδοχικές μειώσεις της τάξεως του 60% στις ήδη καθηλωμένες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με τίμημα και ζημία, που βαρύνουν αποκλειστικά τους ιδιώτες.

Επειδή χιλιάδες ιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εις βάρος της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας και της χώρας.

Επειδή ο μηνιαίος καταλογισμός έρχεται να προστεθεί στο διακανονισμό των 120 δόσεων clawback και μειώνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα των ιδιωτών επαγγελματιών υγείας.

Επειδή είναι απόλυτη ανάγκη, να προστατεύσουμε την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που συνεπικουρεί το δημόσιο της χώρας μας, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να πορεύεται με ξεκάθαρες συμβάσεις.

Κατόπιν των ως άνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα να προβείτε στην πλήρη κατάργηση του συγκεκριμένου θεσμοθετημένου μέτρου της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας;

  2. Σκοπεύετε να προβείτε στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην του προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ. για το 2020;

  3. Σκοπεύετε να προβείτε σε αναστολή της απόφασης για την  κατ΄εκτίμηση προκαταβολική παρακράτηση clawback για το τρέχον έτος;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την παράταση υποβολής αιτήσεων στο #κτηματολόγιο #κτηματολόγιο - https://t.co/pfaP3bJH7X -

  • Πήρε πιστοποιητικό από την ΕΕΑ η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/dp9rCldPn4 -

  • #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/BtayFpxZcm -

"Αλιεύοντας" την είδηση