Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ενδοσκοπική δισκεκτομή για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
Ενδοσκοπική δισκεκτομή για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Ενδοσκοπική δισκεκτομή για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Απόλυτ σφαλής χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των χειρουργικών εργαλείων και των  συστημάτων απεικόνισης, είναι πλέον η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκ για  την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στην αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλική στήλης, καθώς προσφέρει σημαντικά άμεσα οφέλη για τους ασθενείς, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Η επέμβαση είναι σχεδόν ανκτη καθώς πραγματοποιείται μέσα από  τομή μόλις  6-7 χιλιοστών στο δέρμα του ασθενή, τόση όση χρειάζεται για να εισαχθεί το ενδοσκόπιο στο σημείο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Γίνεται με γενικήαναισθησία,  διαρκεί 30 με 40 λεπτά και ο ασθενής κινητοποιείται τις επόμενες ώρες, ενώ το ίδιο βράδυ ή την επομένη λαμβάνει εξιτήριο.

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με επιστημονικά στατιστικά στοιχεία,  ταλαιπωρούν καθημερινά εκατομμύρια  ανθρώπους  σε ολόκληρο τον κόσμο.O πλέον σύγχρονος χειρουργικός τρόπος που δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, καθώς προσφέρει για τους ασθενείς σημαντικά πλεονεκτήματα, έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, όπως:

 • Μικρότερη τομή και καθόλου καταστροφή των παρασπονδυλικών μυών,
 • Μηδαμινή απώλεια τος,
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς,
 • Ελάχιστη νοσηλεία,
 • Γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην .

Η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή διευκολύνει και τους γιατρούς

«Μία σημαντική παράμετρος είναι η ευελιξία στην προσπέλαση της δισκος, γιατί με το ενδοσκόπιο μπορούμε να προσεγγίσουμε την δισκο ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται αυτή (πχ. Ενδοκαναλική, εξωτρηματική κλπ.), χωρίς καθόλου τραυματισμό των μυών» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο 401 ΓΣΝΑ Παναγιώτης Κυριακόγγονας.«Επίσης, προσθέτει, το ποσοστό των πιθανών επιπλοκών βρίσκεται στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα με την κλασσική μικροδισκεκτομή».

Με τη χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή οι νευροχειρουργοί αντιμετωπίζουν και άλλες παθήσεις εκτός από τις δισκοκήλες, όπως για παράδειγμα μία στένωση κ,α,λ.

Δισκοκήλη ονομάζουμε κάθε του δισκικού υλικού πέραν του μεσοσπονδυλίου διαστήματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δισκοκηλών εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα μεταξύ των δύο κατώτερων διαστημάτων (Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1). Η  ηλικία που εμφανίζεται κυρίως είναι από 30-50 και είναι δύο φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

Οι κυριότεροι παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά στη σπονδυλική στήλη και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης δισκοκήλης είναι:

 • Αυξημένο σωματικό βάρος ,
 • Απότομη (σήκωμα )βάρους,
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ταλαιπωρούν την σπονδυλική στήλη,
 • Καθημερινή πολύωρη χρήση αυτοκινήτου,
 • Καθιστική ζωή.

Τα κυριότερα συμπτώματα που θα μας κάνουν να υποπτευθούμε την ύπαρξη μιας δισκοκήλης είναι:

 •   Μούδιασμα, πόνος ή αδυναμία στους γλουτούς, στα πόδια ή στα πέλματα,
 •   Σουβλιές, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή τεντώνεστε,
 •   Συνήθως το ένα πόδι προσβάλλεται σημαντικά περισσότερο από το άλλο.
 •   Πολύ σπάνια, ξαφνική διαταραχή στον έλεγχο της ούρησης ή των κενώσεων (ακράτεια).

Η απεικονιστική εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία.«Πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% των ασθενών με δισκοκήλη δε θα χρειαστούν χειρουργική παρέμβαση και θα βελτιωθούν μόνο με συντηρητική αγωγή. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι επειδή και άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα με μία δισκοκήλη, πρέπει ο ασθενής που έχει συμπτώματα τα οποία δεν υποχωρούν εντός λίγων ημερών να επισκεφθεί  τον γιατρό του για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και εκτίμηση» καταλήγει ο κ Κυριακόγγονας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Dark Mode

  "Αλιεύοντας" την είδηση