Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Διευκρινήσεις Ι.Σ.Μ. προς πολίτες
Διευκρινήσεις Ι.Σ.Μ. προς πολίτες

Διευκρινήσεις Ι.Σ.Μ. προς πολίτες

Ο απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

Ερώτηση: Είναι απαραίτητο να δηλώσω οικογενειακό ιατρό, δηλαδή παθολόγο ή γενικό ιατρό για τους ενήλικες και παιδίατρο για τα παιδιά;

Απάντηση: Υποχρεωτικό θα γίνει από 1/1/2019. Για τον νομό Μαγνησίας εκτός από τις ΤΟ.Μ.Υ. και ΠΕΔΥ έχουν προβλεφτεί για ελευθέρους  ιατρούς, 52 θέσεις για παθολόγους/γενικούς ιατρούς και 12 για παιδιάτρους. Όμως έχουν συμβληθεί μόνο 15 παθολόγοι ή γενικοί ιατροί και 3 παιδίατροι. Άρα δεν υπάρχουν αρκετοί ιατροί ώστε να τους δηλώσουν οι ως οικογενειακούς ιατρούς.

Ερώτηση: Ο ιατρός που είχα, δεν ανήκει στους οικογενειακούς ιατρούς. Μπορώ να τον επισκέπτομαι και να μου γράφει τα φάρμακά μου και τις μου;

Απάντηση: ΝΑΙ. Μπορείτε να τον επισκέπτεστε κανονικά, μπορεί να σας εξετάζει και να συνταγογραφεί τα φάρμακα σας και τα παραπεμπτικά που χρειάζονται π.χ. αίματος, αξονικές τομογραφίες, κ.τ.λ. που θα κάνετε μέσω ΕΟΠΥΥ.  Όμως την δική του επίσκεψη πρέπει να την πληρωθεί από τον ασφαλισμένο, διότι το Υπουργείο Υγείας κατάργησε τις 200 δωρεάν επισκέψεις ανά μήνα, που προβλέπονταν με την προηγούμενη σύμβαση, για τις ειδικότητες του παθολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου.

Ερώτηση: Επομένως ποιά είναι η διαφορά του ιατρού που είχα με τον οικογενειακό ιατρό που πρέπει να δηλώσω τώρα;

Απάντηση: Η μόνη διαφορά είναι πως  η επίσκεψη στον νυν οικογενειακό ιατρό είναι δωρεάν, ενώ στον ιατρό που είχατε θα πρέπει να πληρώσετε την επίσκεψη.

Άρα το μόνο που αλλάζει προς το είναι η επίσκεψη στον ιατρό σας που δεν θα είναι δωρεάν.

Για και εξετάσεων δηλαδή αίματος, ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών κ.τ.λ., ισχύει το ίδιο καθεστώς, είτε απευθύνεστε στον νυν οικογενειακό ιατρό, είτε επισκέπτεστε τον ιατρό που είχατε.

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε μπορείτε να ρωτήσετε τον ιατρό που είχατε μέχρι τώρα.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση