Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Όσα (δε) θέλετε να γνωρίζετε
Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Όσα (δε) θέλετε να γνωρίζετε

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Όσα (δε) θέλετε να γνωρίζετε

Του Δημήτρη Ρολόγη 

Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης ανεύρυσμα υπάρχει πανικός, άγχος και μία αβεβαιότητα σε σχέση με τα όλα μπορεί να ξεστομίσει ο μετά από τις εξετάσεις.

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να αναπτυχθεί και να μεγαλώνει για πολλά χρόνια, χωρίς να δίνει συμπτώματα. Θεωρείται λοιπόν ένας αθόρυβος κίνδυνος, ο οποίος απειλεί την υγεία και αν δεν ελεγχθεί και διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Συγκεκριμένα το ανεύρυσμα είναι δυνατόν να μεγαλώσει μέσα στον εγκέφαλο τόσο πολύ που ανοίξει ή να πάθει ρήξη, οδηγώντας σε εσωτερική αιμορραγία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν και ξαφνικό θάνατο στο άτομο.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος του στενού οικογενειακού κύκλου είχε εμφανίσει ανεύρυσμα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του, μήπως χρειάζεται προληπτικά να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο για τα ανευρύσματα εκτός από το οικογενειακό ιστορικό που αναφέραμε, είναι άνθρωποι που καπνίζουν συστηματικά, έχουν υψηλή πίεση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συγκέντρωση λιπώδους ιστού στα τοιχώματα των αρτηριών.

Επιπλέον η ηλικία είναι μία σημαντική παράμετρος για τον κίνδυνο των ανευρυσμάτων, με υψηλή συχνότητα στις μέχρι 60 ετών.

Πρόληψη για ανεύρυσμα

Παρόλο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εκδηλώσουν ανεύρυσμα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πολιτικές ς που είναι κοινές με την γενικότερη διατήρηση μιας καλής υγείας. Η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση της πίεσης σε σταθερά επίπεδα όπως επίσης η χοληστερόλη στο αίμα καθώς και η τακτική σωματική είναι μερικά από τα στοιχειώδη μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς για την ασθενειών.

Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 50 ανθρώπους έχει κάποιου τύπου ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να είναι πολύ μικρό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μέγεθος και θέση του ανευρύσματος

Τα με ανευρύσματα μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικό και οξύ πόνο γύρω από το και αιμωδίαση σε μία μεριά του προσώπου. Φαινομενικά είναι κάτι σαν . Ο δυνατός είναι παρών και δεν ανακουφίζεται εύκολα.

O Δημήτρης Ρολόγης είναι Αν. Καθηγητή Νευροχειρουργικής , Υπ. Ευρω ΚΙΝ.ΑΛ.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση