Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Αναστέλλει ο Ι.Σ.Μ. τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης
Αναστέλλει ο Ι.Σ.Μ. τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης

Αναστέλλει ο Ι.Σ.Μ. τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση τη Δευτέρα 7/11/2016 και εξέτασε τα της λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι συνάδελφοι Δραμητινός Ματθαίος (τέως πρόεδρος Ι.Σ.Μ.), Πανάγος Χρήστος (πρώην γραμματέας Ι.Σ.Μ.), Παντσάς Απόστολος (τέως αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου ) και Χατζή Άννα (συντονίστρια νοσηλευτών και εθελοντών Ιατρείου Αλληλεγγύης).

Ο λόγος για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο Δ.Σ. ήταν η θεσμική τους ιδιότητα με την οποία βοήθησαν στη δημιουργία και στην αρχική λειτουργία του Ιατρείου, επομένως κρίθηκε σημαντικό να ακουσθεί η άποψή τους για το ευαίσθητο αυτό θέμα που συζητήθηκε.

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε και λειτούργησε μέχρι σήμερα στον χώρο του «Διαύλου», με είσοδο από την οδό Σκενδεράνη 11. Ο χώρος παραχωρήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή με απόφασή της, στις αρχές του 2013. Το Ιατρείο Αλληλεγγύης άρχισε να λειτουργεί αφού εξασφαλίστηκαν όλοι οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις που έθεσε ο Ι.Σ.Μ. και οι οποίοι ήταν και παραμένουν οι κάτωθι:

  1. H χωρίς αμοιβή, εθελοντική, συμμετοχή των ιατρών μελών του Ι.Σ.Μ.,
    καθώς και των νοσηλευτών, στην στελέχωση του Ιατρείου Αλληλεγγύης.
  2. Η δημιουργία της δομής με έξοδα του Ι.Σ.Μ., χωρίς καμία οικονομική , από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό Κράτος ή τον Δήμο Βόλου.
  3. Η θέση του Ιατρείου να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
  4. Η διασφάλιση της απόλυτης αυτονομίας του χώρου.
  5. Η λειτουργία του Ιατρείου με την αποκλειστική ευθύνη του Ιατρικού Συλλόγου .
  6. Η εξασφάλιση της διακριτικότητας στην προσέλευση των ταλαιπωρημένων και ανήμπορων συνανθρώπων μας.
  7. Ο ικανοποιητικός φυσικός φωτισμός και αερισμός του χώρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος «Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ένας σημαντικός αριθμός αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας προσήλθε σε αυτό και βοηθήθηκε.

Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 729 ενήλικες και 390 παιδιά, με πλειοψηφία ανθρώπους με ελληνική υπηκοότητα. Επίσης δεκάδες ιατροί, μέλη του Ι.Σ.Μ., στελέχωσαν και βοήθησαν αυτήν την δομή, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, ανακουφίζοντας πάσχοντες συνανθρώπους μας, που είχαν αποκλειστεί από το σύστημα υγείας και ήταν ανασφάλιστοι. Με αυτόν τον τρόπο ανέδειξαν και υπεράσπισαν με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό πρόσωπο του Συλλόγου μας.

Συγχρόνως διοργανώθηκαν επισκέψεις σε ιδρύματα και σε ευπαθείς ομάδες με κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών μελών του Ιατρείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να εξεταστούν πάσχοντες συνάνθρωποί μας. Ο χώρος τέλος φιλοξένησε δράσεις από άλλους συλλόγους και ομάδες πολιτών (προληπτικός έλεγχος για AIDS, συλλογή ειδών για πρόσφυγες και ). Στην προσπάθειά μας αυτή σύμμαχο και αρωγό μας είχαμε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο οποίος λειτούργησε και λειτουργεί παρόμοια εθελοντική δομή, το Κοινωνικό Φαρμακείο. Η συν μας ήταν και είναι άψογη, στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την φυσική συμμαχία που έχουμε ως Υγειονομικοί και εθελοντές με σκοπό την ανακούφιση και βοήθεια του πάσχοντα και ανήμπορου συνανθρώπου μας.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουμε σήμερα καταδεικνύουν ότι τους τελευταίους μήνες, και ιδίως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρόσβαση των ανασφαλίστων πολιτών στις Δημόσιες Δομές Υγείας (Νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας), η προσέλευση στο Ιατρείο Αλληλεγγύης φθίνει, ενώ το τελευταίο δίμηνο (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2016), έχει ελαχιστοποιηθεί. Έτσι, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. έγινε ευρεία συζήτηση και αποφασίσθηκε ομόφωνα, ότι, λόγω της μειωμένης προσέλευσης, ολοκληρώθηκε ο κύκλος λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης, αφού τείνουν να εκλείψουν πλέον οι ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε, και αναστέλλεται η λειτουργία του στην οδό Σκενδεράνη 11.

Ο Ι.Σ.Μ. δηλώνει ότι παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμότητα να επαναλειτουργήσει αυτήν την δομή, εάν παραστεί ανάγκη, προοπτική την οποία απευχόμαστε, σε χώρο και χρόνο που θα αποφασίσει ανάλογα με τα που θα υπάρξουν. Συγχρόνως παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους μας να συνεχίσουν να βοηθούν στα ιατρεία τους ανασφάλιστους και ανήμπορους συνανθρώπους μας, όπως πράττουν μέχρι σήμερα.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την προηγούμενη Δημοτική αρχή για την παραχώρηση του χώρου στον οποίο λειτούργησε το Ιατρείο Αλληλεγγύης, δεχόμενη χωρίς προϋποθέσεις τους όρους που θέσαμε. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Ι.Σ.Μ. που στελέχωσαν και υποστήριξαν αυτήν την κοινωνική δομή. Ευχαριστούμε τους νοσηλευτές και εθελοντές που βοήθησαν τα μέγιστα στην οργάνωση και στην εύρυθμη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Ευχαριστούμε τους φυσικούς μας συμμάχους φαρμακοποιούς για την άψογη συν μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα να βοηθηθεί μεγάλος αριθμός ανήμπορων συνανθρώπων μας. Τέλος ευχαριστούμε την νυν για την πρότασή της για συνέχιση της φιλοξενίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον «Δίαυλο» και η οποία, όπως μας διευκρινίσθηκε, περιλαμβάνει και τη συστέγασή μας με τις άλλες δομές που θα δημιουργήσει ο Δήμος με επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλ. τη λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου (με υπάλληλο Φαρμακοποιό) και του Κ.Ε.Π. Υγείας.

Η πρόταση αυτή όμως δεν γίνεται αποδεκτή, διότι αφενός δεν συμβαδίζει με την απόφασή μας να αναστείλουμε τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης και αφετέρου δεν συμφωνεί με τις απόψεις που έχουμε και αναφέραμε, σχετικά με την εθελοντική και ανιδιοτελή μας συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα και τη μη συμμετοχή μας σε κοινωνικά προγράμματα επιδοτούμενα. Θεωρούμε ότι αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα βεβαίως έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν πάσχοντες συνανθρώπους μας, αρκεί να οργανωθούν και να εφαρμοστούν με ορθό και νόμιμο τρόπο και να μην γίνουν οι ανήμποροι αυτοί συνάνθρωποί μας αντικείμενο εκμετάλλευσης πολιτικής ή «φιλανθρωπικής».

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε τη σταθερή άποψη του Ι.Σ.Μ. για την ανάγκη ισότιμης συνεργασίας όλων των φορέων της κοινωνίας και ότι είμαστε αντίθετοι σε ηγεμονισμούς από οποιονδήποτε. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και ισότιμες συνεργασίες».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση