Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Άμεση σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, έχει ο υποθυρεοειδισμός 
Άμεση σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, έχει ο υποθυρεοειδισμός 

Άμεση σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, έχει ο υποθυρεοειδισμός 

Άμεση σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου του κρπιίου σωλήνα, έχει ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη), σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο Ιατρικό Κολέγιο και Γενικό Νοσοκομείο Smt.Kashibai Navale στην .

Σκοπός της μελέτης  ήταν η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ υποθυρεοειδισμού και του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Συμμετείχαν είκοσι έξι ασθενείς με διάγνωση πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, (45 χέρια), οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια όσον αφορά :

 • την διάγνωσης του υποθυρεοειδισμού,
 • τη διάρκεια και τη δόση αντικατάστασης του θυρεοειδούς,
 • την παρουσία, χαρακτήρα και διάρκεια των συμπτωμάτων  του καρπιαίου σωλήνα.

Επίσης είκοσι τέσσερις υγιείς (47 χέρια) χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

«Ο υποθυρεοειδισμός συγκαταλέγεται συνήθως ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωστόσο  καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν είχε προσδιορίσει με σαφήνεια τη φύση αυτής της συσχέτισης» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός ορθοπεδικός Κώστας Αναγνωστάκος, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης δεκαεννέα ασθενείς (73%), 31 χέρια εμφάνισαν συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα. Από αυτούς, 16 ασθενείς (25 χέρια) είχαν κλινικές και παρακλινικές   εξετάσεις συμβατές με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Μόνο 6 από τους 16 ασθενείς  (7 από 25 χέρια) είχαν θετικές Ηλεκτρομυογραφικες εξετάσεις που υποστήριζαν τη διάγνωση του καρπιαίου σωλήνα.

Όλοι αυτοί οι συμπτωματικοί ασθενείς ήταν αιματολογικως ευθυρεοειδικοι. Δύο ασθενείς  είχαν θετικές κλινικές εξετάσεις, δίνοντας ένα ψευδώς θετικό ποσοστό 4%.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι κοινά στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ακόμα και όταν είναι ευθυρεοειδικοι.

Η εξέταση περιελάμε:

 • δοκιμασία ευαισθησίας με μονόινα μόρια Semmes-Weinstein,
 • δοκιμή διάκρισης 2 σημείων Weber,
 • εξέταση για ατροφία και αδυναμία των μυϊκών μυών,
 • δοκιμασία του Phalen,
 •  σημάδι του Tinel στον καρπό,
 •  και δοκιμή χειροκίνητης συμπίεσης.
 •  Ηλεκτροδιαγνωστική δοκιμή που συμπεριλάμε περιφερική αδράνεια κινητήρα και απόμακρη αισθητηριακή αδράνεια πραγματοποιήθηκε στο διάμεσο νεύρο στον καρπό σε όλα τα υποκείμενα.

  Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο ο υποθυρεοειδισμός είναι μια  ασυνήθιστη αιτία νευροπάθειας στα περιφερειακά νεύρα , τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό  και το υιπο σώμα , όπως τα χέρια και τα πόδια .

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από σοβαρό, μακροχρόνιο και χωρίς θεραπεία  υποθυρεοειδισμό. Αν και η συσχέτιση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της περιφερικής νευροπάθειας δεν είναι πλήρως κατανοητή, είναι γνωστό ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα τους πρησμέ ιστούς που ασκούν πίεση στα περιφερικά νεύρα.

Μία από τις πιο κοινές περιοχές που συμβαίνει αυτό είναι οι καρποί, επειδή το νεύρο που εξυπηρετεί τα χέρια περνά μέσα από «σήραγγα» από μαλακό ιστό, που μπορεί να διογκωθεί πιέζοντας το , οδηγώντας σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα δεν οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, αλλά αυτή θα ήταν η πιο πιθανή περιοχή για να συμβεί αυτό με τον υποθυρεοειδισμό.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πόνο,
 • αίσθημα καύσου ή μούδιασμα η μυρμηκίαση στην περιοχή που επηρεάζεται από τη βλάβη των νεύρων,
 • μυϊκή αδυναμία ή απώλεια μυϊκού ελέγχου.

«Όσοι γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι έχουν υποθυρεοειδισμό, αλλά παράλληλα  κι όσοι νιώθουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτούν τον ορθοπεδικό τους» καταλήγει ο κ Αναγνωστάκος γιατί με την σωστή θεραπευτική αγωγή μπορούν να μειώσουν η να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση