Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Η Π.Π.Μ. για την επιδημιολογική έρευνα του Π.Θ.
Η Π.Π.Μ. για την επιδημιολογική έρευνα του Π.Θ.

Η Π.Π.Μ. για την επιδημιολογική έρευνα του Π.Θ.

 

Παρουσιάστηκαν χθες στο Βόλο τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής ς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εκπονήθηκε με τη συνέργεια του Νοσοκομείου , του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όσοι εργάστηκαν για τη μελέτη αυτή είναι γεγονός ότι προσέφεραν εν πολλοίς εθελοντικό έργο ,δεδομένου ότι η χρηματοδότηση ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τον κόπο που καταβλήθηκε από όλους, οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι.

Η έμεινε φυσικά στις διαπιστώσεις και δεν αναζήτησε τις αιτίες που δημιουργούν τα όποια άσχημα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η περιοχή της Μαγνησίας και ιδιαίτερα του Δήμου , έχει αυξημένα ορισμένα καρκίνου και εγκεφαλικών, σε σχέση με το μέσο όρο των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για όλη την Ελλάδα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία έχουν να κάνουν με τον καρκίνο κυρίως του ήπατος, του οισοφάγου, άλλων μορφών καρκίνου, αλλά και των εγκεφαλικών.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει την ανησυχία της για τα αποτελέσματα της έρευνας και ζητάει τη συνέχισή της με την αναζήτηση των αιτίων που δημιουργούν τα προβλήματα ς των πολιτών του Βόλου. Είναι επομένως ανάγκη να δοθεί στους μελετητές, που έκαναν ένα πρωτοποριακό έργο, επαρκής χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί η έρευνα.

Ας  επιτραπούν όμως οι εξής παρατηρήσεις:

  1. Στον τομέα της νοσηρότητας πρέπει να αναζητηθούν στοιχεία για τον παιδικό καρκίνο παιδιών από το Βόλο στο νοσοκομείο παίδων των Αθηνών.
  2. Η έρευνα να επεκταθεί, εκτός των Θεσσαλικών νοσοκομείων και σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας, αλλά και νοσοκομείων των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, για τους πολίτες της Θεσσαλίας.
  3. Οι μελετητές δεν απέκλεισαν ως μια από τις αιτίες της νοσηρότητας να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, δεδομένου ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5 αλλά και ΡΜ1εισχωρούν δια των πνευμόνων στο αίμα και από εκεί διαχέονται σε όλο το σώμα, με ποικίλες συνέπειες στην . Κατά την πρέπει, ιδιαίτερα αυτοί οι ρύποι, να μετρώνται.
  4. Ας σημειωθεί ότι, όπως παραδέχτηκαν οι μελετητές, τα αποτελέσματα αυτά δεν συνδέονται καθόλου με την καύση σκουπιδιών από την , που άρχισε το 2015, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της καύσης αυτής θα φανούν μετά 10 τουλάχιστον χρόνια. Μόνο που τότε (σημειώνουμε εμείς) θα είναι αργά.
  5. Η ΠΠΜ καλεί το Δήμο Βόλου, ο οποίος ξοδεύει απίστευτα ποσά για λαμπάκια και λουλουδάκια, να χρηματοδοτήσει γενναία τη συνέχιση της έρευνας, πράγμα που αποτελεί απαίτηση των πολιτών.
  6. Η ΠΠΜ θεωρεί ότι η έρευνα αυτή, ήταν προϊόν των κινητοποιήσεων και του αγώνα των πολιτών, που πρέπει να συνεχιστούν.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί επομένως τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσει η να καίει πετ κωκ και σκουπίδια και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, γιατί η υγεία πρέπει να είναι πάνω από όλα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση