Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Η Κρήτη μαστίζεται από παχυσαρκία
Η Κρήτη μαστίζεται από παχυσαρκία

Η Κρήτη μαστίζεται από παχυσαρκία

Τι και εάν θεωρείται το «λίκνο» της ελληνικής μεσογειακής διατροφής; H Κρήτη είναι η περιοχή της Ελλάδας με τους περισσότερους παχύσαρκους ενήλικες: άνω του 43% των Κρητικών είναι παχύσαρκοι, όταν στην το ποσοστό παχυσαρκίας είναι 30%.

Αρνητική πρωτιά έχουν οι Κρητικοί και στην καθιστική ζωή, αφού σε εβδομαδιαία βάση περπατούν μία ώρα λιγότερο σε σχέση με τους πιο «δραστήριους» κατοίκους της Αττικής.

Τα εντυπωσιακά αλλά και ανησυχητικά αυτά στοιχεία προέκυψαν από μελέτη που διενεργήθηκε με κατά πρόσωπο συνεντεύξεις περισσότερων από 4.000 ατόμων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ «Υγεία και διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, η έρευνα κατέδειξε ότι σχεδόν επτά στους δέκα ενήλικες Ελληνες έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος, ενώ τα σχετικά ποσοστά κυμαίνονται ανά περιοχή από 68% στην έως 72% στα και την Κρήτη.

Παχύσαρκοι είναι περίπου το 35% των ενηλίκων Ελλήνων, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 50% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων παρατηρήθηκε στα και στην Κρήτη (43%) και, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτή την πρωτιά βοήθησαν κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της Κρήτης.

Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας καταγράφηκε στην Αττική (30%). Ως «ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα σχετικά με την παχυσαρκία η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και υπεύθυνη του προγράμματος ΥΔΡΙΑ Αντωνία Τριχοπούλου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις κακές «επιδόσεις» της Κρήτης. Οπως είπε, «τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι στην Κρήτη, δηλαδή στο “λίκνο” της μεσογειακής διατροφής, ζει ο πιο παχύσαρκος πληθυσμός της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διερευνήθηκε και η σωματική δραστηριότητα των Ελλήνων και, όπως φάνηκε, οι κάτοικοι της Αττικής περπατούν περισσότερο σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών της χώρας. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου περπατούν –είτε για βόλτα, είτε για ψώνια, είτε για να πάνε στη δουλειά τους– κατά μέσον όρο 5 ώρες και 40 λεπτά την εβδομάδα. Στον αντίποδα είναι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, που περπατούν 4 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα.

Περίπου δύο στους πέντε ενήλικες έχουν ενδείξεις υπέρτασης (36% στην Αττική έως 47% στην Κεντρική Ελλάδα). Υψηλή χοληστερόλη καταγράφεται στο 41% των ενηλίκων και σακχαρώδης διαβήτης στο 11,4%.

Η συχνότητα της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι υψηλότερη στα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του ΥΔΡΙΑ θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενσωματωθούν στον υγειονομικό χάρτη, με στόχο να συνδράμουν στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δράσεων προαγωγής της υγείας και πρόληψης της νόσου.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση