Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές
Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές

Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές

Την «κυριαρχία» των γιατρών στη φαρμακευτική αγορά διευρύνει το υπουργείο Υγείας, που πλέον επιτρέπει την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας γενόσημων φαρμάκων στην ηλεκτρονική συνταγή ως «προτεινόμενων» από τον συνταγογραφούντα.

Η ισχύς της συγκεκριμένης παρέμβασης ξεκίνησε –σύμφωνα με της ΗΔ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης– την περασμένη Δευτέρα και χαροποίησε ιδιαίτερα τους γιατρούς, που πλέον αναμένουν επέκτασή της και σε πρωτότυπα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, στοχεύοντας στην «ολική ανατροπή» του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει τους γιατρούς ότι μπορούν πλέον να προτείνουν την εμπορική ονομασία γενοσήμων φαρμάκων επί της συνταγής. Οπως εξήγησε, μάλιστα, στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος , δίπλα από τη δραστική ουσία μπορεί να γράψει κάποιος σε παρένθεση την εμπορική ονομασία. Η ΗΔΙΚΑ διευκρινίζει ότι «η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί “συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία”» καθώς και ότι δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής.

Ο Υγείας Παναγιώτης , μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μια «παρότρυνση» για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, που στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν ξεπερνά το 20%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει το 70% και το 80%. «Είναι μια έμμεση για τα γενόσημα» τόνισε ο , υποστηρίζοντας ότι προβλέπεται ως δυνατότητα από τον αρχικό νόμο του 2012 για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Στην ερώτηση εάν η παρέμβαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοστιαίοι «στόχοι» στα γενόσημα που γράφουν οι γιατροί, ο κ. , εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα μπορεί να «δουλέψει αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με στόχο την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί η συμμετοχή των πολιτών στη , από 25% στο 15%, όταν προτιμούν τα γενόσημα έναντι των πρωτοτύπων. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, για τη μείωση θα λαμβάνονται υπ' όψιν εισοδηματικά .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση