Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές
Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές

Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές

Την «κυριαρχία» των γιατρών στη φαρμακευτική διευρύνει το υπουργείο Υγείας, που πλέον επιτρέπει την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας γενόσημων φαρμάκων στην ηλεκτρονική συνταγή ως «προτεινόμενων» από τον συνταγογραφούντα.

Η ισχύς της συγκεκριμένης παρέμβασης ξεκίνησε –σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης– την περασμένη Δευτέρα και χαροποίησε ιδιαίτερα τους γιατρούς, που πλέον αναμένουν επέκτασή της και σε πρωτότυπα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, στοχεύοντας στην «ολική ανατροπή» του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει τους γιατρούς ότι μπορούν πλέον να προτείνουν την εμπορική ονομασία γενοσήμων φαρμάκων επί της συνταγής. Οπως εξήγησε, μάλιστα, στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, δίπλα από τη δραστική ουσία μπορεί να γράψει κάποιος σε παρένθεση την εμπορική ονομασία. Η ΗΔΙΚΑ διευκρινίζει ότι «η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί “συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία”» καθώς και ότι δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μια «παρότρυνση» για την της χρήσης των γενοσήμων, που στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν ξεπερνά το 20%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει το 70% και το 80%. «Είναι μια έμμεση για τα γενόσημα» τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι προβλέπεται ως δυνατότητα από τον αρχικό νόμο του 2012 για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Στην εάν η παρέμβαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοστιαίοι «στόχοι» στα γενόσημα που γράφουν οι γιατροί, ο κ. Κουρουμπλής, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα μπορεί να «δουλέψει αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με στόχο την της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί η συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, από 25% στο 15%, όταν προτιμούν τα γενόσημα έναντι των πρωτοτύπων. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, για τη θα λαμβάνονται υπ’ όψιν εισοδηματικά κριτήρια.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

"Αλιεύοντας" την είδηση