Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η ελονοσία, ασπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου
Η ελονοσία, ασπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελονοσία, ασπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου

Ενα βήμα κοντύτερα στην οριστική νίκη επί του καρκίνου βρίσκονται Δανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της νόσου.

Οι Δανοί ερευνητές, αναφέρει δημοσίευμα στην επιθεώρηση Cancer Cell, προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο για να προστατεύσουν τις εγκύους από την ελονοσία, καθώς όταν η ασθένεια πλήξει τον πλακούντα, εμφανίζεται πληθώρα προβλημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, αντελήφθησαν ότι οι πρωτεΐνες της ελονοσίας μπορούν να επιτεθούν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές, ειδικότερα, συνέδεσαν το κομμάτι της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στα κατά της ελονοσίας -και το οποίο έχει ικανότητα διείσδυσης στο εσωτερικό του κυττάρου- με μία τοξίνη που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η πρωτεΐνη της ελονοσίας συνδέθηκε με τον υδατάνθρακα που διασφαλίζει ότι ο πλακούντας θα αναπτυχθεί γρήγορα. Ομως η περιγράφει ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και στους καρκινικούς όγκους.

Μάλιστα, σήμερα οι επιστήμονες παραδέχονται ότι επί καιρό προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις ομοιότητες του πλακούντα με τους καρκινικούς όγκους.

Οπως εξηγεί ο Αλι Σαλαντί του της Κοπεγχάγης, για δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν τις ομοιότητες ανάμεσα στην του πλακούντα και του καρκινικού όγκου, καθώς αμφότερα αυξάνονται εντυπωσιακά εντός ενός σχετικά ξένου περιβάλλον.

Η διαδικασία θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων με τη της ελονοσίας εφαρμόστηκε από τους Δανούς ερευνητές σε μεμονωμένα κύτταρα και σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα πειράματα στον άνθρωπο μέσα στην επόμενη τετραετία. Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες είναι κατά πόσο η μέθοδός τους θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα και κατά πόσο θα μπορέσει να βρεθεί μια καλά ανεκτή δοσολογία αυτού του αντικαρκινικού φαρμάκου που δεν θα προκαλεί παρενέργειες. Οπως καταλήγει ο δρ Σαλαντί, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι επειδή η πρωτεΐνη συνδέεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο υδατάνθρακα που απαντάται στον πλακούντα και στα καρκινικά κύτταρα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση