Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η Εκκλησία αποτρέπει τους πιστούς από τη γιόγκα
Η Εκκλησία αποτρέπει τους πιστούς από τη γιόγκα

Η Εκκλησία αποτρέπει τους πιστούς από τη γιόγκα

 «Με το όνομα γιόγκα νοείται ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας.Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με το Θεό,μέσω συγκεκριμένων μεθόδων,κυρίως του διαλογισμού»,λέει η wikipedia.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ να καθιερώσει την 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα,και εν όψει του εορτασμού της και στην Ελλάδα,η της Εκκλησίας της Ελλάδος έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει χθες το χριστεπώνυμο πλήρωμα,και ούτε λίγο ούτε πολύ να… αφορίσει τη γιόγκα.

«Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας,η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή,αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού,με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα,η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι: η “γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του ινδουισμού,έχει ποικιλομορφία σχολών,κλάδων,εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ “είδος γυμναστικής”» ανακοίνωσε χθες η Εκκλησία της Ελλάδος.Και κορυφώνει την ανακοίνωσή της αποφαινόμενη:«Ως εκ τούτου, η “γιόγκα” τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών».

Μιλώντας χθες στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών Κωνσταντίνος Κορναράκης, εξήγησε ότι ο όρος «συγκρητισμός» αναφέρεται στην αλλοίωση της καθαρότητας μιας πίστης όταν αυτή έλθει σε επαφή με ξένα προς την ταυτότητά της στοιχεία.«Υπάρχουν διάφορες διδασκαλίες και θρησκευτικά συστήματα,που αντέχουν στο μπόλιασμα ιδεών. Κάτι που δεν συμβαίνει στη χριστιανική αντίληψη και πίστη», ανέφερε ο κ. Κορναράκης.Ο συγκρητισμός παρατηρείται συχνά σε εκφάνσεις της τέχνης,του πολιτισμού καθώς και στην πολιτική.Βέβαια, θρησκευτικός συγκρητισμός υπήρχε επίσης στην αρχαία Ελλάδα κατά τη μετακλασική εποχή, και στην αρχαία Ρώμη την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου.

Για κάποιους είναι γυμναστική,για κάποιους άλλους η γιόγκα είναι φιλοσοφικό σύστημα που πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον Θεό μέσω του διαλογισμού.«Ενας χριστιανός που μπαίνει στη διαδικασία της γιόγκα,χωρίς να το καταλαβαίνει εξοικειώνεται με ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης του ανθρώπου και του θείου από αυτό που προτείνει ο χριστιανισμός», προσθέτει ο κ. Κορναράκης.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση