Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η έγκαιρη διάγνωση σκοτώνει το καρκίνο του θυρεοειδούς
Η έγκαιρη διάγνωση σκοτώνει το καρκίνο του θυρεοειδούς

Η έγκαιρη διάγνωση σκοτώνει το καρκίνο του θυρεοειδούς

Ιάσιμος σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 40χρόνων,όταν αυτός διαγνωστεί και χειρουργηθεί  έγκαιρα!

Αυτό τονίστηκε από κορυφαίους ευρωπαίους επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 3ου  Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου ΩΡΛ που έγινε στη Πράγα 7 με 11 Ιουνίου.

«Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η αναμφισβήτητη θεραπεία εκλογής και έχει θεαματικά αποτελέσματα όταν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα και είναι μικρός» τονίζει ο διακεκριμένος Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος  κ. Μηνάς Αρτόπουλος,υπεύθυνος τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων Γενικής Κλινικής και Παίδων «ΜΗΤΕΡΑ»,που έλαβε μέρος στο συνέδριο.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό υγείας (WHO) ,σε ποσοστό 1,9 ανά 100.000 του γενικού πληθυσμού,ενώ ο μέσος  ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6,5.Τη μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής έχουν όσοι ζουν στη Λιθουανία,Ιταλία και Αυστρία κατά σειρά με ποσοστά 15,5 , 13,5 και 12,4 αντίστοιχα!Στην Κύπρο δε, το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό στο 10,1.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.Αντίθετα θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα  σε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς  όταν παρατηρήσουμε κάποιο σύμπτωμα» επισημαίνει με έμφαση ο κ Αρτόπουλος.

          ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ- ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα δεν εμφανίζει  έντονα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζεται  από τη παρατήρηση του ιδίου του ασθενούς στο καθρέπτη που βλέπει διόγκωση στο λαιμό,ή κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να παραπονιούνται για πόνο στο λαιμό,τη γνάθο ή το αυτί.Άλλοι,με μεγαλύτερη διόγκωση, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και βραχνάδα στη φωνή,αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.

«Η οποιαδήποτε παρατήρηση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς,ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας συστήσει περαιτέρω έλεγχο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο» συμπληρώνει ο κ Αρτόπουλος.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία σε εκείνους μ ε οικογενειακό ιστορικό και σ’ αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40χρόνων.Παρόλα αυτά,στους περισσοτέρους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.

Τέσσερις είναι οι μορφές με τις οποίες κυρίως εμφανίζεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα. Συγκεκριμένα:

 • Θυλώδης –  αντιπροσωπεύει το 70% με 80% των περιπτώσεων(με καλή πρόγνωση)
 • Θυλακιώδης10% με 15%(με καλή πρόγνωση)
 • Μυελοειδές5% με  10%(με μέτρια πρόγνωση)
 • Αναπλαστικόμικρότερος από 5%(με κακή πρόγνωση)

Η ολική θυρεοειδεκτομή κρίνεται αναγκαία όταν:

 •  Η βιοψία είναι θετική για καρκίνο
 • Η βιοψία είναι ύποπτη για καρκίνο συμπεριλαμβανομένου του όρου «θυλώδης νεοπλασία»
 • Υπάρχουν κύστες μεγαλύτερες από 4 εκ. (λόγω της αυξημένης πιθανότητας για καρκίνωμα)
 • Δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία ή στον οισοφάγο
 • Επεκτείνεται στον θώρακα
 • Για αισθητικούς λόγους
 • Σε νόσο GRAVESή σε τοξικό αδένωμα που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

 • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

 • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση