Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΥΓΕΙΑ / Γιορτάστηκε στον Βόλο η Παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη
Γιορτάστηκε  στον Βόλο η Παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη

Γιορτάστηκε στον Βόλο η Παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη

Γιορτάστηκε σήμερα στον Βόλο η Παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη μπροστά στο Παπαστράτος του Π.Θ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην παραλία και δράσεις για ευαισθητοποίηση του κόσμου, με τη συμμετοχή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Στην αιμοδοσία έλαβαν μέρος και ευαισθητοποιημένοι για την αιμοδοσία του Π.Θ. που είδαν την κινητή μονάδα αιμοδοσίας και έσπευσαν να δώσουν για να σώσουν έναν συνάνθρωπο, ενώ οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ζωγράφισαν με θέμα την αιμοδοσία για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας Βόλου Στέλιος Λαφιωνιάτης, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα του εθελοντή αιμοδότη, δήλωσε ότι οι εθελοντές ξέρουν τι σημαίνει να προσφέρουν και το βιώνουν. «Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη και η υπηρεσία αιμοδοσίας τους ευχαριστεί και είναι κοντά τους πάντα», ανέφερε και προσθεσε: ” Στην Ελλάδα από τις συλλεγόμενες μονάδες αίματος, ποσοστό 52% συγκεντρώνεται από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από συγγενείς ή γνωστούς ασθενών, που έχουν ανάγκη να δώσουν . Αντίστοιχα στην Ευρώπη το ποσοστό της εθελοντικής αιμοδοσίας ανέρχεται στο 95%. Ο αγώνας για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών είναι μεγάλος και πρέπει να τον δώσουμε όλοι μας, για να ανέβει το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών.”

Για την παρουσία του Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Λαφιωνιάτης τόνισε ότι το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών πρέπει να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά. Όπως ανέφερε, στην πατρίδα μας μπορεί κάποιος από την ηλικία των 18 ετών να αιμοδοτήσει, αλλά τα πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ανανεωθεί ο αιμοδοτικός πληθυσμός, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται Πανελλαδικά και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που συντονίζει όλες τις Αιμοδοσίας.

Με τις εξορμήσεις του Τμήματος Αιμοδοσίας, το « Νοσοκομείο Βόλου, έχει επάρκεια αίματος και ο διευθυντής τόνισε ότι το καλοκαίρι, που οι ανάγκες είναι αυξημένες, είναι μπροστά και πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Ο κ. Λαφιωνιάτης τόνισε ότι η κινητή ομάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου είναι ένα παλιό όχημα, 30 ετών, που παρουσιάζει προβλήματα και είναι επιτακτική ανάγκη να αντικατασταθεί με καινούργιο.

Όπως εξήγησε το ανάγλυφο της Μαγνησίας είναι δύσκολο, με βουνά και και, λόγω παλαιότητες υπάρχουν συνεχή προβλήματα βλαβών. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε εντάξει το αίτημα στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθεί, δεδομένων των μικρών ποσών που αντιστοιχούν στα πέντε Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

«Χωρίς αίμα και Αιμοδοσία, δεν υπάρχει Νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντή του Τμήματος, ενώ το κόστος που απαιτείται για αγορά μιας νέας κινητής μονάδας Αιμοδοσίας ανέρχεται σε περίπου 420.000 €.

Τέλος, η στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου Ευθυμία Θεοδοσίου τόνισε ότι και οι μαθητές πήγαν να ενισχύσουν με την παρουσία τους τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι από πολύ μικρά τα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της προσφοράς «και είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, μιας που είμαστε στην παραλία, να βλέπουμε τα μικρά να δίνουν παραδείγματα στους μεγαλύτερους».

Τα παιδιά ζωγράφισαν θέματα που έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται τα ίδια την αιμοδοσία, μετά από συζήτηση που έγινε στην τάξη του 1 τμήματος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

aimodosia

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωναϊός: «Ιστορική εμπειρία, όχι χαμένη χρονιά», λένε οι ψυχολόγοι - https://t.co/qAPNW8dDcs -

  • Σύσκεψη από εκπροσώπους σωματείων του Βόλου για τον αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς… - https://t.co/T6tnJ9d7uI -

  • Δεκαέξι παραβάσεις στη Μαγνησία - https://t.co/8fsYBKFEw4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση