Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » «Φρένο» σε αγκυλωμένα δάκτυλα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς χεριών
«Φρένο» σε  αγκυλωμένα δάκτυλα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς χεριών

«Φρένο» σε αγκυλωμένα δάκτυλα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς χεριών

«Φρένο» σε  αγκυλωμένα δάκτυλα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς χεριών, βάζει πλέον  η μικροχειρουργική χάρις στην εξειδικευμένη ατραυματική χειρουργική χεριού.

« Πράγματι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια νέοι άνθρωποι  σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως άτομα σε παραγωγικές ηλικίες, αποφεύγουν  την αναπηρία των δακτύλων  τους και ζουν μια φυσιο ζωή, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς» ανέφερε μιλώντας  στο Σεμινάριο Αγκώνα-Πηχεοκαρπικής της Κλινικής Μικροχειρουργικής χεριού-άνω άκρου στις 22-23 Ιουνίου 2018 (Κτίριο ΧΟΤ/Αθήνα),ο   Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου  Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

Συρραφή τενόντων καμπτήρων και αποκατάσταση

Σύμφωνα με όσα τόνισε στην ομιλία του  ο κ.  Ιγνατιάδης  οι επεμβάσεις που γίνονται σήμερα χάρις  στην  μικροχειρουργική ήταν ασύλληπτες ακόμη και από τον ιατρικό νου πριν από μερικές δεκαετίες.

Οι καμπτήρες τένοντες πού είναι δυο για κάθε δάκτυλο (πλήν αντίχειρα), έχουν ιδιαίτερα περίπλοκη ανατομία στήν παλάμη και στα δάκτυλα και η συρραφή τους παρουσιάζει προβλήματα και επιπλοκές.

«Η συρραφή με λεπτή τεχνική ακριβείας τραυματισμένων καμπτήρων τενόντων στη δύσκολη περιοχή IIτων δακτύλων με λεπτά ισχυρά ράμματα και την ταφή του κόμπου ενδοτενοντικά, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς χεριού!» εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας μικροχειρουργός και αναλύει:

Έχουμε δυο καμπτήρες τένοντες στα δάκτυλα, τον εν τω βάθει που κλείνει την άπω φάλλαγγα (ονυχοφόρο) και τον επί πολλής που κλείνει όλο το δάκτυλο.

Βλάβες ανοιχτές με αιχμηρά αντικείμενα στη παλάμη, τον καρπό ή τα δάκτυλα, μπορούν να κόψουν τένοντες. Σε διατομή του τένοντα μπορεί να έχουμε σύσπαση του μυός και τό κεντρικό τεμάχιο να αποτραβηχτεί πιό ψηλά, π.χ. άν κοπεί στα δάκτυλα, να τραβηχτεί ψηλά στη παλάμη  και φυσικά δεν κλείνει η τελική φάλαγγα άν κοπεί ο εν τώ βάθει τένοντας και καθόλου άν κοπούν και οι δυο καμπτήρες.

Εάν κοπεί μόνο ο επιπολής είναι δύσκολο να το διαγνώσει ο μή ειδικός, αλλά έχει σχετική δυσκολία στη κάμψη. Η δυσκολότερη και συχνότερη περιοχή διατομής των τενόντων ειναι η ζωνη ΙΙ (Απ την τελευταία χειρομαντική γραμμή της παλάμης μέχρι την δεύτερη φάλαγγα). Μέχρι πριν από  30 χρόνια, δεν ήταν επιτρεπτή η άμεση συρραφή των τενόντων καμπτήρων στα δάκτυλα, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος ανάπτυξης τοπικών μετεγχειρητικών συμφύσεων ιδιαίτερα μεταξύ των δυο τενόντων καμπτήρων, που σήμαινε αγκύλωση των δακτύλων, που υποχρέωναναν τελικά το γιατρό να προβεί σε δεύτερη επέμβαση συμφυσιόλυσης των τενόντων (τενοντόλυση).

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα της μικροχειρουργικής δίνει απίστευτα ».

Σήμερα, η ατραυματική χειρουργική χεριού αλλά και η μικροχειρουργική, όπως θα δούμε στη χειρουργική νεύρων (παρακάτω) είναι σε θέση να δώσουν θεραπευτική λύση μέσω «υπερμεγένθυσης μικροσκοπικής ή με λούπες » και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλείων σε διατομές λεπτών οργάνων ( νεύρα, αγγεία, τένοντες) άνω (ή και κάτω άκρων), μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα .

Την τελευταία δεκαετία  οι εξειδικευμένες λεπτές ατραυματικές επεμβάσεις σε συνδυασμό   με την άμεση μετεγχειρητική πρώιμη κινητοποίηση με ειδικό πρωτόκολλο με νάρθηκα ακινητοποίησης καρπού με λάστιχα για ενεργητική έκταση/παθητική αυτόματη κάμψη , κάνουν μικρά θαύματα.

Συρραφή   και  αναγέννηση  νεύρων

«Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια»(νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες :

Πρώτον μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς  προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και

Δεύτερον φέρνουν πληροφορία από το δέρμα αίσθησης πχ πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας  προς τον εγκέφαλο» εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας μικροχειρουργός  και προσθέτει.

«Ο βασικός κανόνας για καλή προοπτική αποκατάστασης ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής. Όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφεριακό όργανο(πχ  ράγες δακτύλων χεριών ) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση. Αντίθετα όσο πιο μακριά κοπεί ένα νεύρο από το τελικό όργανο που νευρώνει, τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει».

Όπως αναφέρουν οι   μικροχειρουργοί  η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου απ το σημείο που θα συρραφεί μέχρι το τελικό  όργανο που πρέπει να ξαναφτιάξει είναι 1mm/ την ημέρα.

Μετά τη συρραφή  το νεύρο αρχίζει να ξαναμεγαλώνει σε μήκος(όπως η ουρά της σαύρας)    βγάζοντας  νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) κατευθυνόμενες πρός το περιφερειακό όργανο στόχο.

Αν όμως  οι νέοι νευράξονες που αναγεννιούνται δε φθάσουν εγκαίρως(μέσα σε έξι  μήνες = 18 εκατοστά) στο όργανο στόχο τότε οι εντολοδόχοι πλάκες  νεκρώνονται, οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.

«ια το λόγο αυτό στις περιπτώσεις που η  συρραφή του νεύρου πραγματοποιείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 18 εκατοστών από το περιφερειακό όργανο, τότε γίνεται   υποστηρικτική  διέγερση μυών και νεύρων με    ηλεκτρο για να μη νεκρώνουν, πριν φτάσει το αναγεννημένο νεύρο» καταλήγει ο κ  Ιγνατιάδης.

Υπάρχουν συσκευές φυσικοθεραπευτηρίου και ατομικές συσκευές με φορτιζόμενη μπαταρία. Οι εξελιγμένες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν περισσότερα προγράμματα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ανάνηψης του νεύρου, εγγεγραμμένα σε ειδικές που αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της ς του νεύρου,  υπάρχουν προγράμματα για νευρική αναγέννηση, μυική ατροφία, απονεύρωση,  πόνο κλπ .

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ το 30% των ατυχημάτων αφορά ένα βαρύ συντριπτικό ή θλαστικό τραύμα χεριού και δακτύλων, το 1/3 εξ' αυτών εμπεριέχει βλάβη νεύρου και οι είναι κατά μέσον όρο 24 χρόνων. Επίσης το 3-7 % των τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνει διατομή περιφερικού νεύρου και οι κατά μέσον όρο είναι 35 χρόνων.

"Αλιεύοντας" την είδηση