Βρίσκεστε εδώ:  / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ΥΓΕΙΑ / Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος
Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος

Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος

Με την έναρξη των θερινών διακοπών αυξάνονται όχι μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος-μέλος της Ένωσης αλλά πληθαίνουν και οι νέοι άνθρωποι που, αφού τελειώνουν με τις σπουδές τους, θέλουν να δοκιμάσουν τα φτερά τους και σε μιαν άλλη χώρα.

Αυτή την κατάλληλη εποχή επέλεξε, λοιπόν, η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/social) να μας κάνει τη στοργική υπενθύμιση ότι κανείς Ευρωπαίος πολίτης δεν πρέπει να ταξιδεύει μέσα στην Ένωση χωρίς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας – European Health Insurance Card–, η οποία εκδίδεται από τους εθνικούς παρόχους κοινωνικής ασφάλισης.

Η κάρτα τούς παρέχει τα ίδια δικαιώματα για την προστασία της υγείας τους, εφόσον τη χρειασθούν εκτάκτως και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης είτε προσωρινής διαμονής τους σε μία από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην , στο Λίχτενσταϊν, στη και στην Ισλανδία.

Η επίκαιρη αυτή υπενθύμιση έγινε για να μας πληροφορήσει ότι προσφέρεται πλέον και σε εφαρμογή για smartphone κάθε σχετική πληροφορία οπουδήποτε τη χρειασθεί ο χρηστής. Πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων –περίπου ο ένας στους δύο ασφαλισμένους στις χώρες τους πολίτες– έχουν αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Και η απόκτησή της παρουσιάζει σταθερή αύξηση, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί της να έχουν αυξηθεί σε διάστημα ενός έτους κατά οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Όπως είναι γνωστό, η κάρτα δεν καλύπτει την περίπτωση που είναι προσχεδιασμένη η υγείας σε άλλη χώρα, αλλά μόνο έκτακτες περιπτώσεις επισκεπτών, ενώ η μη αποδοχή της από συγκεκριμένα ιδρύματα υγείας πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις υγειονομικές αρχές της χώρας που επισκέπτονται.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας, η χρήση –κυρίως η γνώση για την ύπαρξη– του συγκεκριμένου αυτού ωφελήματος είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, σε αντίθεση με την αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων αλλά και των Ευρωπαίων επισκεπτών, λόγω των θερινών διακοπών τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

  • #Γαστροσκοπήσεις -κολοσκοπήσεις στη  Σκόπελο #Γαστροσκοπήσεις - https://t.co/8WIXIwqx5x -

"Αλιεύοντας" την είδηση