Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Έρευνα για τον κορωναϊό: Η Επιτροπή επιλέγει το 18ο έργο για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης
Έρευνα για τον κορωναϊό: Η Επιτροπή επιλέγει το 18ο έργο για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης

Έρευνα για τον κορωναϊό: Η Επιτροπή επιλέγει το 18ο έργο για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης

Η Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ακόμη ένα έργο στο πλαίσιο της επείγουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα έρευνας και καινοτομίας που χρειάζονται επειγόντως για την του κορωναϊού.

 Με την απόφαση αυτή, ο αριθμός των υποστηριζόμενων έργων αυξάνεται σε 18, από τα 17 που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί, με συνολικό προϋπολογισμό 48,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020».  

Χάρη σε αυτά τα έργα, 140 ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωναϊού. 

Το τελευταίο επιλεγέν έργο ονομάζεται τεστ HG nCoV19, συντονίζεται από μια ιρλανδική εταιρεία και αφορά την ανάπτυξη και επικύρωση ενός γρήγορου μοριακού διαγνωστικού τεστ για τον νέο κορωναϊό. 

 Η Μαρίγια  Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να μπορούν να διαγιγνώσκουν τον κορωναϊό γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.  Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού. Χαίρομαι που μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη ένα ερευνητικό έργο στην χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ προσπάθεια για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης».

 Οι ερευνητές των 18 επιλεγέντων έργων έχουν ξεκινήσει να εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων, καθώς και για την κατανόηση της συμπεριφοράς της ς μέσω επιδημιολογικών μεθόδων και της μοντελοποίησης. 

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ΕΕ κινητοποίησε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα και προσέφερε οικονομική στήριξη ύψους 80 εκατ. ευρώ στην καινοτόμο εταιρεία CureVac, ώστε να επεκτείνει τις εργασίες της για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωναϊού.

Η σταθερή στήριξη της Επιτροπής στην επείγουσα έρευνα και καινοτομία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωναϊού.

 Διάφορα άλλα έργα και πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ασθένειας και στην ενίσχυση της ετοιμότητας για άλλες εξάρσεις.

 

Κορωναϊός: Η Επιτροπή εκδίδει πρακτικές οδηγίες για τη χρήση των δυνατοτήτων ευελιξίας του πλαισίου της ΕΕ για τις δημόσιες

 

Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δυνατοτήτων ευελιξίας που παρέχει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει η έξαρση του κορωναϊού.

Η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει ήδη στους αγοραστές του δημόσιου τομέα στα κράτη μέλη ευέλικτες λύσεις για την ταχεία κάλυψη επειγουσών αναγκών, όπως η αγορά μέσων ατομικής ς, φαρμάκων και αναπνευστήρων, ώστε όσοι τα έχουν ανάγκη να μπορούν να τα προμηθευτούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο επίτροπος Μπρετόν, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε σχετικά: «Στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αγοραστές του δημόσιου τομέα υφίστανται τεράστιες για να εξασφαλίσουν σε όσους εργάζονται αδιάκοπα για την αντιμετώπιση της ς , όπως μάσκες και προστατευτικά γάντια, αναπνευστήρες ζωτικής σημασίας και άλλα ιατρικά εφόδια. Θέλω να τους βοηθήσω, εξηγώντας όλες τις δυνατότητες ευελιξίας και τις λύσεις που παρέχει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις για την ταχεία αγορά τέτοιων υλικών.

Η του κορωναϊού αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη κατάσταση. Ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις, οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν στους αγοραστές του δημόσιου τομέα να πραγματοποιούν αγορές εντός λίγων ημερών, ακόμη και ωρών, εάν είναι απαραίτητο. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αγοραστές του δημόσιου τομέα να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις δυνατότητες ευελιξίας και να μην διστάσουν να ζητήσουν περαιτέρω οδηγίες από την Επιτροπή».

Οι οδηγίες εξηγούν τις επιλογές και τις δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία. Παρέχουν μια επισκόπηση των διάφορων διαδικασιών διαγωνισμού που έχουν στη διάθεσή τους οι αγοραστές του δημόσιου τομέα, και των προθεσμιών που ισχύουν.

Οι οδηγίες επισημαίνουν διάφορες δυνατότητες, από τη σημαντική σύντμηση των προθεσμιών που ισχύουν γενικά, ως την προμήθεια χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκηρύξεων διαγωνισμού, σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που συνδέεται με τη μάχη κατά του κορωναϊού.

Παρέχουν επίσης διευκρινίσεις, π.χ. για το πώς οι αγοραστές του δημόσιου τομέα μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις και τρόπους συνεργασίας με την αγορά στην παρούσα κατάσταση έλλειψης βασικών εφοδίων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση