Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους φορείς υγείας
Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους φορείς υγείας

Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους φορείς υγείας

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την υγεία στη Θεσσαλία

Την πρόθεσή του για τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας ανακοίνωσε ο κ. στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα την υγειονομική περίθαλψη στη Θεσσαλία. Η αιρετή Περιφέρεια, όπως εξήγησε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς υγείας της Θεσσαλίας, θέτει τις βάσεις για την λειτουργία αυτού του καινοτόμου και τολμηρού σχεδίου το οποίο έχει σαν στόχο την χάραξη ενός οδικού χάρτη για την επίλυση των ζητημάτων υγείας στην περιφέρειά μας, με εποπτικό ρόλο, λειτουργώντας υποβοηθητικά για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι και όλων των φορέων που άπτονται του τομέα της υγείας.

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, απαιτείται σύνθεση δυνάμεων, σωστός σχεδιασμός και συνεχής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πραγματικός και ανθρώπινος χάρτης υγείας, ο οποίος θα δρα με γνώμονα το κοινό καλό.

Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την πρωτοβάθμια περίθαλψη ως «τον μεγάλο ασθενή», επισημαίνοντας τις ελλείψεις, τόσο στις κτιριακές υποδομές όσο και σε ιατρικό και παρα-. Αναφερόμενος δε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη εξέφρασε την απορία του για τον σχεδιασμό της πολιτείας καθώς ενώ η Θεσσαλία κατέχει το 8% του πληθυσμού της χώρας, σε αυτόν αντιστοιχεί μόλις το 4% των νοσοκομείων αυτής (5 νοσοκομεία στα 130) και ποσοστό μικρότερο του 6% των κλινών, του προσωπικού και της ς στο σύνολο της χώρας.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μετά τη διασύνδεσή τους, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους θα ήταν η αυτονόμησή τους, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιος του Στρατιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας, η οποία για χρόνια συζητείται αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Σε ότι αφορά την αιρετή Περιφέρεια ο κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε την υγεία κυρίως μέσω της ς κτηριακών έργων αλλά και εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Μέσα από τη διαχρονική συνεργασία με τους διατελέσαντες διοικητές της 5ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Θεσσαλίας καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 όλες τις που έγιναν από τα νοσοκομεία, δηλαδή συνολικά 50 έργα προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει μόνο 7 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα αυτό και αυτά κυρίως για την πρωτοβάθμια υγεία».

Όπως ανέφερε μιλώντας για τη σύσταση του νέου φορέα: «Βούλησή μας είναι να δημιουργήσουμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μια Λαϊκή Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου της οποίας ο ρόλος θα είναι εποπτικός, καταγραφής δεοδομένων και αναγκών, συμβουλευτικός, προστατευτικός και παρεμβατικός υπέρ των πολιτών, οργανωτικός και υποβοηθητικός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χάρτη υγείας – άξονα των υγειονομικών παρεμβάσεων».

Μέλη της επιτροπής θα είναι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων, του ιατρικού-οδοντιατρικού-φαρμακευτικού συλλόγου, των ενώσεων των νοσοκομείων, των συλλόγων ασθενών, του εργατικού κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, των επιμελητηρίων και των αγροτικών συλλόγων, κ.α.

Η πρόταση του κ. Αγοραστού βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση, από τους παρευρισκόμενους, οι οποίο δήλωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο εγχείρημα αυτό, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό τους με γνώμονα τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, έστορας Αντωνίου και ο υποδιοικητής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Στεφανίδης, ο διοικητής των ιατρικών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ιωάννης Φεζουλίδης, ο διοικητής των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Μιχάλης Μέρας, το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΔΗΝ, Γιώργος Φωτόπουλος, διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, των συλλόγων των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι διευθυντές του ΠΕΔΥ, οι δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, Τεμπών Κώστας Κολάτος και Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης , ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλέςο εκπρόσωπος του δημάρχου Λάρισας, και άλλοι.

ΠΕΡ-ΚΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑΠΕΡ-ΚΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ (5)

ΠΕΡ-ΚΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ (4)ΠΕΡ-ΚΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ (3)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση