Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Επιπλοκές στην αφαίρεση καταρράκτη από την φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη
Επιπλοκές στην αφαίρεση καταρράκτη από την φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη

Επιπλοκές στην αφαίρεση καταρράκτη από την φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη

Ένς στους δυο άνδρες (60 με 65 χρόνων) που πίρνει φαρμακευτική για  θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη(ΚΥΠ) κινδυνεύει από το Σύνδρομο Χαλαρής Ίριδας (IFIS σοβαρή διεγχειρητική επιπλοκή) κατά την αφαίρεση καταρράκτη!

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνδρες που χρησιμοποιούν το Flomax για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ΚΥΠ  έχουν σχεδόν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές κατά την αφαίρεση του καταρράκτη που σχετίζονται με την διεγχειρητική συμπεριφορά της ίριδας .

«Κι αυτό γιατί το φάρμακο Flomax που δίνεται για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ) ενοχοποιείται και θεωρείται υπεύθυνο λόγω της φαρμακοκινητικής του δράσης» αναφέρει ο διαπρεπής   οφθαλμίατρος, Οφθαλμολογίας του  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Αθηνών κ. Βασίλης Κοζομπόλης  και εξηγεί: «Η υδροχλωρική ταμσουλοσίνη που δρα στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη, έχει παρόμοια δράση στην ίριδα του οφθαλμού με συνέπεια την χαλάρωση της ίριδας και τον κυματισμό της κατά την διάρκεια της επέμβασης του καταρράκτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά διεγχειρητικά προβλήματα όπως

  • Μόνιμη παραμόρφωση της ίριδας
  • Οίδημα της ωχράς  κηλίδας
  • Απώλεια υαλώδους

με σοβαρές τελικές συνέπειες για την όραση».

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους προληπτικά οι άνδρες οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν φαρμακευτική για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ καλό θα ήταν να υποβληθούν πρώτα στην αφαίρεση του καταρράκτη αν φυσικά πάσχουν ή  ακόμη κι αν δεν είναι σε  προχωρημένο στάδιο.

« Επίσης, συμπληρώνει ο κ. Κοζομπόλης, αν λαμβάνουν ήδη αγωγή για ΚΥΠ πρέπει να ενημερώσουν τον οφθαλμίατρο τους πριν προχωρήσουν σε επέμβαση καταρράκτη ώστε ο θεράπων γιατρός να λάβει όλα τα απαραίτητα προεγχειρητικά και διεγχειρητικά   ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο κάθε κίνδυνος εμφάνισης διεγχειρητικών επιπλοκών».

Πάντως σήμερα οι χειρουργοί οφθαλμίατροι είναι ενημερωμένοι για το σύνδρομο IFIS , τις επιπλοκές του αλλά και τους προεγχειρητικούς και διεγχειρητικούς τρόπους αντιμετώπισής του.

«Ο θα πρέπει να γνωρίζει ότι η συνύπαρξη των δύο παθήσεων δηλαδή καταρράκτη και ΚΥΠ όσο κι αν φαίνονται μη σχετιζόμενες η μία με την άλλη, έχουν τελικώς κοινό παρανομαστή που αφορά στην φαρμακευτική αγωγή και στην αντικατάσταση του καταρρακτικού φακού» καταλήγει ο κ. Κοζομπόλης.

 

           

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση