Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός
Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός

Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός

Επιπεφυκίτιδ προκλεί ο , είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης, είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενή, σύμφωνα με μελέτες και αρκετές δημοσιευμένες ιατρικές αναφορές.

Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφέρουν ότι η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων που μολύνονται απόκοροναϊό.

Συγκεκριμένα:

– Σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι τεκμηρίωσαν την «συμφόρηση του επιπεφυκότα» σε 9 από 1.099 ασθενείς (0,8%) που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 από 30 νοσοκομεία σε όλη την .

– Σε μια άλλη αναδρομική σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο JAMA Ophthalmology, 12 από 38 «κλινικά επιβεβαιωμένες» νοσοκομειακές περιπτώσεις COVID-19 στην επαρχία Hubei της ς, είχαν οφθαλμικές «ανωμαλίες» δηλ χύμωση (οίδημα) και / ή εκκρίσεις. Δύο (2) ασθενείς είχαν θετικό επίχρισμα επιπεφυκότος για -CoV-2 RNA, ένας με σημάδια υπεραιμίας επιπεφυκότα και ο άλλος με χύμωση και επιφορά (δακρύρροια).

– Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο MedRxiv δείχνουν επίσης σχετικά χαμηλή πιθανότητα μολυσματικού ιού στα δάκρυα των ασθενών με COVID-19. Η μία μελέτη των Zhang και συν από 72 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, μόνο 2 ασθενείς είχαν επιπεφυκίτιδα.

– Στην εργασία των Zhou et al. από 63 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19 στο Wuhan, μόνο ένας (1) είχε επιπεφυκίτιδα και αρνητικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA. Η καλλιέργεια επιπεφυκότος ενός άλλου ασθενούς ήταν θετικό και 2 ήταν «πιθανά» περιστατικά COVID-19.

Αξίζει να τονιστεί πως ο κινέζοςοφθαλμίατρος, Li Wenliang, MD, ήταν ο πρώτος γιατρός που ενημέρωσε τις αρχές για την υψηλή μεταδοτικότητα του κοροναϊού και αργότερα πέθανε από την ασθένεια. Ο ίδιος πίστευε ότι μολύνθηκε από ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα. Καταγράφηκαν επίσης θάνατοι οφθαλμολόγων και ωτορινολαρυγγολόγων στην Κίνα και την .

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΧΛΩΡΟΚΙΗ

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη άποψη για τη χρήση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης βλάβης της ωχράς κηλίδας – που είναι το σημείο του αμφιβληστροειδούς με την ευκρινέστερη όραση – σε αυτές τις υψηλότερες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα είναι άγνωστος.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα τοξικότητας και βλάβης της ωχράς κηλίδας πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία. http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr. Τηλ. 2130325910

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση