Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Έναρξη νέου κύκλου συναντήσεων ομάδας υποστήριξης ατόμων με κινητική αναπηρία
Έναρξη νέου κύκλου συναντήσεων ομάδας υποστήριξης ατόμων με κινητική αναπηρία

Έναρξη νέου κύκλου συναντήσεων ομάδας υποστήριξης ατόμων με κινητική αναπηρία

Η Ομάδα Υποστήριξης Ατόμων με Κινητική Αναπηρία ξεκίνησε ως ανάγκη παροχής συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης μιας πολύπαθης κοινωνικής ομάδας στην πόλη του Βόλου, ως απάντηση στο αίτημα για άνοιγμα ενός χώρου όπου θα ακούγεται ο αποκλεισμένος λόγος του ατόμου με κινητική , ως βάση για το χτίσιμο ενός παραδείγματος αυτοβοήθειας και αλληλο-υποστήριξης στον ψυχοκοινωνικό στίβο.

Στη μέχρι τώρα ζωή της Ομάδας, οι άνθρωποι με κινητική δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ ως ευπαθή, αλλά, το ξαναλέω, ως πολυπαθή άτομα, δηλαδή ως άτομα κοινωνικά κακοποιημένα αλλά όχι αδύναμα, με αποθαρρυμένο αλλά έτοιμο να αναδειχτεί δυναμικό.

Από τις αρχικές συνομιλίες με το Σωματείο ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ σχετικά με τη φιλοξενία και λειτουργία της Ομάδας, μέχρι την παρουσία της Ομάδας σε τοπικές ημερίδες και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια, και από τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις γνωριμίας και στοχοθέτησης, μέχρι τις πυκνές όλο εμπιστοσύνη συναντήσεις που μας συνόδευσαν από το χειμώνα στην άνοιξη, δεν έπαψαν ποτέ να τηρούνται οι όροι της άνευ όρων αποδοχής, της εστίασης στο εδώ και τώρα, του προσανατολισμού στην κινητοποίηση και στο σθένος.

Κι αν φαίνεται οξύμωρο να μιλάμε για κινητοποίηση των κινητικά επιβαρυμένων και για σθένος των υποτιθέμενα ασθενών, μια ματιά στα θέματα που απασχόλησαν την Ομάδα Υποστήριξης τη χρονιά που πέρασε αρκεί για να μας διαφωτίσει.

 

  • Πώς ορίζεται η αναπηρία από τα άτομα με .
  • Συναισθηματικό αντίκτυπο της αναπηρίας.
  • Κοινωνικά στερεότυπα για τις διαφυλικές των ατόμων με .
  • Εξηγώντας το αυτονόητο της ισοτιμίας.
  • Εξασκώντας το δικαίωμα της πρόσβασης.
  • Τρόποι πειθούς και δδίκησης στο χώρο της αναπηρίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Γονέας με αναπηρία: εξηγώντας τη νέα κατάσταση στα παιδιά μου.
  • Παιδί με αναπηρία: καταφέρνοντας να αυτονομηθώ από τους προστατευτικούς .
  • Σύζυγος με αναπηρία: βάζοντας τη συντροφική σχέση σε άλλες βάσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ κατάφερε να διατηρήσει έναν ρόλο διευκολυντικό αλλά όχι κατευθυντικό, σε μια δυναμική διαδικασία συνεργασίας για την και λειτουργία της Ομάδας Υποστήριξης.

Μετά από την απαραίτητη καλοκαιρινή διακοπή, ώστε να γίνει αποτίμηση και επαναπροσδιορισμός, η Ομάδα Υποστήριξης Ατόμων με Κινητική Αναπηρία ξεκινάει και πάλι τις συναντήσεις της τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 18.30 στο χώρο του Σωματείο Κινητικά Αναπήρων ς “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” (Ν. Γάτσου 68 – Ρ. Φεραίου) και θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα στον “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ”.

Στις μέχρι τώρα συναντήσεις της, η Ομάδα έχει κοιτάξει την αναπηρία κατάματα, όχι σαν πηγή τρόμου αλλά σαν μια πολύ σοβαρή αλλαγή ζωής, που προκαλεί πολλές περι-πλοκές.

Καθώς όμως, δεν υπάρχει κόμπος («πλοκή») δίχως λύση, τα άτομα με κινητική αναπηρία που έχουν συμμετάσχει στην Ομάδα γίναν δέκτες φροντίδας κι ενδυνάμωσης, και παρείχαν οι ίδιοι φροντίδα κι ενδυνάμωση ο ένας στον άλλον!

Στην εναρ συνάντηση, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 18:30, θα ασχοληθούμε με δυο ερωτήματα που φαίνεται να μοιάζουν, αλλά είναι τόσο διαφορετικά:

Πώς να ζω έτσι που να μη με καταβάλλει η αναπηρία μου;

Πώς να ζω έτσι που να αξίζει τον κόπο που δε με καταβάλλει η αναπηρία μου;

Στις συναντήσεις αυτού του φθινοπώρου θα αρχίσει να μας απασχολεί και το σώμα, ένα εργαλείο που δουλεύει όσο δουλεύουμε με αυτό.

Η συζήτηση θα εμπλουτίζεται με βιωματικές «ασκήσεις» για το άτομο και την ομάδα, με το σώμα και με το νου.

Η Ομάδα Υποστήριξης Ατόμων με Κινητική Αναπηρία είναι διαρκώς ανοιχτή σε νέα μέλη, και συνεχίζει να λειτουργεί με πηγή έμπνευσης την προαγωγή της αυτοβοήθειας!

Το συντονισμό της ομάδας υποστήριξης αναλαμβάνει η κοινωνική-κλινική ψυχολόγος Γεωργιάδου Ιωάννα, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος  Κέντρου Πορεία Υγείας.

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση