Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Έναρξη καμπάνιας για τη δωρεά οργάνων
Έναρξη καμπάνιας για τη δωρεά οργάνων

Έναρξη καμπάνιας για τη δωρεά οργάνων

  Ζητεί η  Ζέττα Μ. Μακρή από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες 

H πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, κατέθεσε, χθες, 18 Φεβρουαρίου 2020, κοινοβουλευτική αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας,  Βασίλη Κικίλια, για την ενδυνάμωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αλλά και για την έναρξη καμπάνιας για τη δωρεά οργάνων με συστηματικό τρόπο προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.

Η κ. Μακρή, εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα ως πρώην υφυπουργός Υγείας, είχε δεσμευθεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Άγιοι Ανάργυροι» να θέσει και να προωθήσει το κοινό αίτημα για περαιτέρω ενίσχυση της καμπάνιας για την δωρεά οργάνων από τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, η κατάσταση όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις είναι σχεδόν απογοητευτική.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1% για το έτος 2018 και για το έτος 2019 4,8% τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40%, στην Κροατία 33,3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη 30%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των νεφροπαθών, δυστυχώς, καταλήγει αναμένοντας για μόσχευμα αφού ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 6,5 χρόνια.

Επίσης,  τα στοιχεία που αφορούν στην των πολιτών για τις μεταμοσχεύσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Η δωρεά οργάνων είναι μία ύψιστη πράξη αγάπης και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο και ουσιαστικά χαρίζει ζωή και ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που αγωνίζονται καθημερινά με θάρρος και αξιοπρέπεια. Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση