Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Λίγοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στο Βόλο
Λίγοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στο Βόλο

Λίγοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στο Βόλο

Λίγοι είναι σε αριθμό οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε χώρους της πόλης του σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Ξενοφ. Λέτσα κατά τη σημερινή ενημέρωση που πραγματοποίησαν εκπαιδευτές και πλήρωμα του ΕΚΑΒ στην Πλατεία του Αγ. Νικολάου, προκειμένου οι πολίτες να πληροφορηθούν για τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές αλλά και πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει ένα καρδιακό επεισόδιο μέχρι να τον παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Όπως ανέφερε «Η εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών προβλέπεται από την νομοθεσία κι είναι υποχρεωτικά για δημόσιους κι ιδιωτικούς πολυσύχναστους χώρους, αλλά η κοινωνία δεν έχει ξυπνήσει. Η εκπαίδευση αλλά και η ανάπτυξη ενός δικτύου απινιδωτών, χρησιμεύει ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης θανάτων από καρδιακή ανακοπή και μάλιστα να μειωθούν τα ποσοστά αναπηριών σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν έλαβαν τη σωστή κι αγωγή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέτσα, ελάχιστοι είναι οι στο Βόλο που έχουν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκτός φυσικά από τα ασθενοφόρα κι όπως ανέφερε «είναι άσχημο να περιμένεις να ρθει ο απινιδωτής, όταν μπορείς να έχεις απινιδωτή σε ένα χώρο δημόσιο που προβλέπεται κιόλας. Δεν υπάρχει το ενδιαφέρον. Εμείς θα θέλαμε στη Θεσσαλία όλοι οι υπεύθυνοι να πάρουν εξοπλισμό, να εκπαιδεύσουν προσωπικό, ώστε να γίνει μια περιφέρεια που θα έχει ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης είπε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα καρδιολογικά περιστατικά και πλέον δεν υπάρχουν ηλικιακές ομάδες, καθώς τα περιστατικά ποικίλουν από ηλικία σε ηλικία. Ο κ. Λέτσας διευκρίνισε ότι η καρδιακή ανακοπή δεν αφορά τα μικρά , καθώς τα αίτια της ανακοπής στα μικρά είναι είτε συγγενείς καρδιοπάθειες, είτε απόφραξη αεραωγού από ξένο σώμα κι είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις τα συμτα της καρδιακής ανακοπής πρώτον κυρίως από την αλλαγή χρώματος.

Το ΕΚΑΒ έχει σαν στόχο να ενημερώσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες κι όπως σημείωσε «το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και χαιρόμαστε που βλέπουμε ανθρώπους που έχουν ξανάρθει να έρχονται και φέτος» υπογραμμίζοντας ότι το γραφείο εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ κατακλύζεται από αιτήματα φορέων εκπαιδευτικών συλλόγων και σχολείων. Βέβαια όπως είπε «στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί και τα , καθώς οι ές μπορούν να αφομοιώσουν καλύτερα και σε μια ηλικία 17 ετών να μπορούν να σώσουν μια ζή. Δεν μπορούμε να έχουμε ασθενοφόρο σε κάθε γωνιά, αλλά μπορούμε να έχουμε από έναν εκπαιδευμένο πολίτη».

Ο κ. Λέτσος ανέφερε ότι πάνω από 5.000 άτομα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο σε επίπεδο Θεσσαλίας, προσθέτοντας ότι ήδη το ΕΚΑΒ έχει εκπαιδευτική ομάδα, στη Λάρισα λειτουργεί εκπαιδευτική ομάδα εδώ και πολλά χρόνια ενώ τώρα ξεκινάνε να συστήνονται γραφεία εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ σε και Καρδίτσα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή το ΕΚΑΒ Λάρισας έχει προγραμματίσει από την Δευτέρα ανοιχτές εκπαιδευτικές ενημερωτικές δραστηριότητες σε όλη τη Θεσσαλία.
ekav1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση