Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΥΓΕΙΑ / Διατροφική πολιτική για την παιδική παχυσαρκία
Διατροφική πολιτική για την παιδική παχυσαρκία

Διατροφική πολιτική για την παιδική παχυσαρκία

Στη θέσπιση αυστηρότερων ορίων στις ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και αλατιού που εμπεριέχονται στα προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, στην οποία η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει πολύ υψηλές θέσεις, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών και εφήβων στη χώρα μας υπερβαίνει το 30%, και μάλιστα στις πιο μικρές ηλικίες φτάνει το 50%. Είναι χαρακτηριστικά τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα το 49% των επτάχρονων αγοριών και το 45% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται  η εντατικοποίηση των ελέγχων σε κυλικεία σχολείων, χώρων άθλησης, αλλά και σε χώρους μαζικής εστίασης, καθώς και η δημιουργία ενός «Διατροφικού Παρατηρητηρίου» που θα συντονίζει τις δράσεις.

Ειδικότερα, στους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας για τη διατροφική πολιτική, η οποία θα εστιάσει στη παιδική παχυσαρκία, κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία αρμόδιων φορέων και εξειδικευμένων επιστημόνων.

Με δεδομένο ότι μία βασική αιτία για το μεγάλο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι η πληθώρα τροφών με κορεσμένα λιπαρά, μεγάλες ποσότητες αλατιού και άλλα –όχι και τόσο υγιεινά– συστατικά, δρομολογείται η διενέργεια μελέτης για τις «δημοφιλείς» στα παιδιά τροφές, προκειμένου να τεθούν αυστηρότερα «εθνικά» όρια στις ποσότητες αυτών των συστατικών σε τρόφιμα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη διατροφική κατάσταση και την του γενικού πληθυσμού της χώρας, καθώς και ειδικών ομάδων, όπως παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι. Η βάση δεδομένων θα συμπεριλάβει στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, τον τρόπο ενημέρωσης για τη διατροφική αγωγή κ.ά, που είτε ήδη έχουν συλλεχθεί από διάφορους φορείς και χρειάζονται επαναξιολόγηση, είτε θα συλλεχθούν από νέες έρευνες.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε από την καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντωνία Τριχοπούλου, ότι η Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ελλιπή στοιχεία για διάφορα πεδία και ομάδες πληθυσμού, χωρίς αντιπροσωπευτικά δείγματα εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, θα δρομολογηθούν ενημερωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, προκειμένου να υλοποιούν προγράμματα διατροφικής αγωγής, προγράμματα ενημέρωσης των γονέων, καθώς και προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι των παιδιών και ενεργοποίηση των προγραμμάτων διανομής φρούτων στα σχολεία, σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή της Νίκης Βόλου στην 1η ημερίδα επιδόσεων στο κλειστό κολυμβητήριο Λάρισας - https://t.co/4meSvzpwnJ… -

  • Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας #υψηλόκόστοςενέργειας - https://t.co/n1KoTZ27Rj -

  • Κορωνοϊός – Μελέτη: Τι ισχύει για αυτοάνοσες αντιδράσεις και αυτοαντισώματα σε ασθενείς Covid… - https://t.co/Wjm4U1Dbso -

"Αλιεύοντας" την είδηση