Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Συμπληρώματα & εμπλουτισμένα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης Βιταμίνης D
Συμπληρώματα & εμπλουτισμένα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης Βιταμίνης D

Συμπληρώματα & εμπλουτισμένα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης Βιταμίνης D

Σύμφων με τ στατιστικά δεδομένα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν προσλαμβάνουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τη βιταμίνη D2 & D3, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν έλλειψη. Για εκεί που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους επίπεδα βιταμίνης D μέσω της ηλιακής ς και της δίαιτας, τα συμπληρώματα βιταμίνης D και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα αποτελούν την εναλλακτική.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει για παράδειγμα, ότι ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού μπορεί να είναι μία οικονομική επιλογή για την του προβλήματος «βιταμίνη D έλλειψη». Προγράμματα εμπλουτισμού τροφίμων με βιταμίνη D, τα οποία στοχεύουν σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχουν εφαρμοστεί με σε αρκετές χώρες (όπως ο εμπλουτισμός του γάλακτος στον Καναδά). Αυτό έχει φανεί με ανάλυση των επιπέδων της βιταμίνης D στους πληθυσμούς των χωρών αυτών. Ο εμπλουτισμός τροφίμων (ο υποχρεωτικός όπως και ο εθελοντικός) θα πρέπει να αξιολογείται ως προς την επίδρασή του στη συνολική διατροφική πρόσληψη.

Τα υποχρεωτικά προγράμματα εμπλουτισμού με βιταμίνη D έχουν διακριτά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα εθελοντικά προγράμματα, καθώς στα τελευταία μπορεί να υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον εμπλουτισμό του συστατικού, ακόμα και εντός της ίδιας μάρκας και κατηγορίας τροφίμου (π.χ. δημητριακά πρωινού). Για αυτό οι σε επίπεδο δημόσιας υγείας για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D συστήνουν συμπληρώματα με καλά προσδιορισμένες ημερήσιες – ειδικά για τις ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες- συμπληρωματικά, βεβαίως, της βασικής πρόσληψης της βιταμίνης από τα τρόφιμα, συμπεριλαμομένων και των εμπλουτισμένων.

Όποια κι αν είναι η προσέγγιση στη λύση του προβλήματος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο ασφαλές όριο των 25 μg και 50 μg (1000 και 2000 IU) ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία, που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή των Τροφίμων.

Τα άτομα με υψηλότερη στον ήλιο, η οποία οδηγεί στην παραγωγή της βιταμίνης, ίσως χρειαστεί να προσέχουν ώστε να μην ξεπερνούν τα ασφαλή διαιτητικά όρια.

Τα κλινικά συμπτώματα της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης D (υπερβιταμίνωση D) περιλαμβάνουν ανορεξία, απώλεια βάρους, αδυναμία, κόπωση, αποπροσανατολισμό, έμετο και δυσκοιλιότητα.

 Η συνολική ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο ασφαλές όριο των 25 μg και 50 μg ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία

Πηγή: lamberts.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση