Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη
Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη

Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη

Η Άμπι Σόλομον πάσχει πό σπνιότατο γενετικό σύνδρομο: Ύστερα από μία περίπου χωρίς φαγητό, αρχίζει να πεινάει.

Κοιμάται ελάχιστα, ενώ στα όνειρά της βλέπει ότι τρώει μεγάλες τητες πατάτες τηγανητές. Μόλις ξυπνήσει, όμως, και φάει έστω και λίγο, νιώθει χορτάτη και καταναλώνει έτσι ελάχιστες θερμίδες την ημέρα. Με ύψος 1,78, ζυγίζει μόλις 49 κιλά.

Η Άμπι, που είναι σήμερα 21 ετών, είναι ένας από τους ελάχιστους –εν – ανθρώπους στον κόσμο με νεογνικό προγηροειδές σύνδρομο. Η πάθηση αυτή οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου FBN1, η οποία καταστρέφει το κάτω από το δέρμα και κάνει έτσι ακόμη και εφήβους να μοιάζουν με μεσήλικες. Η μετάλλαξη παρεμβαίνει επίσης στην ικανότητα του σώματος να παράγει την ορμόνη ασπροσίνη, η οποία ρυθμίζει το στο αίμα.

Ο γενετιστής του πανεπιστημίου Μπέιλορ, Ατούλ Τσόπρα, λέει ότι όσοι πάσχουν από νεογνικό προγηροειδές σύνδρομο δεν αισθάνονται πείνα, όπως οι υιποι άνθρωποι, αλλά βρίσκονται διαρκώς στα όρια της υπογλυκαιμίας και αναγκάζονται έτσι να μασουλάνε συνέχεια, έτσι ώστε να μη λιποθυμήσουν.

Η κ. Σόλομον, όμως, δηλώνει ξεκάθαρα ότι –ακόμη και εάν ήταν δυνατό– δεν θα ήθελε να επιδιορθώσει το μεταλλαγμένο της γονίδιο, καθώς στο ταλαιπωρημένο της σώμα ίσως να κρύβονται οι απαντήσεις για την ίαση εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη.

Ο δρ Τσόπρα λέει ότι η Σόλομον αξίζει –από ιατρικής άποψης– όσο εκατομμύρια υγιείς άνθρωποι. Παρατηρώντας την, οι επιστήμονες μπορούν να διαπιστώσουν πώς η έλλειψη συγκεκριμένης ορμόνης επηρεάζει τον οργανισμό.

Το 2013, ο δρ Τσόπρα ζήτησε να γνωρίσει τη Σόλομον, η οποία τον προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να συζητήσει μαζί του για 15 λεπτά, προτού αναγκασθεί να καταναλώσει κάποιου είδους τροφή. Η δήλωση αυτή έκανε τον Τσόπρα να συνειδητοποιήσει ότι «έπρεπε να τρώει μικρά, ζαχαρώδη γεύματα όλη μέρα, για να παραμείνει εν ζωή, γιατί το σώμα της εμφάνιζε διαρκώς έλλειψη γλυκόζης». Το στοιχείο αυτό οδήγησε τον δρα Τσόπρα και τους συναδέλφους του στην ανακάλυψη της ρυθμιστικής του σακχάρου ορμόνης, ασπροσίνη. Η φυσική έλλειψη ασπροσίνης της Σόλομον την κάνει να βρίσκεται συνέχεια στα όρια της λιμοκτονίας, ενώ ο Τσόπρα ελπίζει ότι ο ιατρικός κόσμος θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθετική ουσία, ικανή να μπλοκάρει την ασπροσίνη, ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Η ομάδα του Τσόπρα έχει ήδη προχωρήσει σε δοκιμές τέτοιας ουσίας σε ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι είναι ικανή να αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να δημιουργήσει φαρμακευτικό σκεύασμα, ικανό να τροποποιήσει τον μηχανισμό της όρεξης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παρά ταύτα, ο δρ Τσόπρα πιστεύει ότι η ασπροσίνη είναι πολλά υποσχόμενη για την αποτελεσματικού φαρμάκου, «χάρη στην ύπαρξη ζωντανού ανθρώπου, ο οποίος στερείται εκ φύσεως την ορμόνη αυτή στο αίμα του».

Καθώς η Σόλομον διαθέτει ουσιαστικά ανοσία στην παχυσαρκία και στον διαβήτη, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο σκεύασμα θα επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο και άλλους ανθρώπους. Η τέτοιου φαρμάκου, όμως, δεν θα σήμαινε και την ίαση της Σόλομον, η οποία θα χρειαζόταν ενίσχυση των επιπέδων ασπροσίνης, αντί τη στέρησή της.

Σύνδεση γονιδίων με λιποσαρκία

Η πρώτη σύνδεση της ακραίας λιποσαρκίας με γονιδιακά αίτια έγινε το 2011, από ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματοςείναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάλλαξη μοιάζει να έχει προέλθει αυθόρμητα και όχι ως αποτέλεσμα κληρονομικότητας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση