Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία στο Μουσείο της Πόλης
Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία στο Μουσείο της Πόλης

Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία στο Μουσείο της Πόλης

«Μοναστηριακή διατροφή: ένας άγνωστος πλούτος» Ψηφιακής απεικόνισης της Ιεράς Μονής Ανατολής Αγιάς

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Γεύσεις ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία, και των «Παράλληλων Εκδηλώσεων», που πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Πόλης, την προσεχή Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, συνεχίζεται η συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού», με στόχο την προβολή των προϊόντων της Ιεράς Μονής Ανατολής Αγιάς, και σκοπό να γίνουν ακόμη περισσότερο γνωστά στο κοινό του Βόλου, που δεν επισκέφθηκε το Μοναστήρι, στην Ανατολή της Αγιάς, που ως γνωστό υπάγεται στην Ι. .

Επιλέχθηκε η Ιερά Μονή να κλείσει αυτό τον κύκλο των «Παράλληλων Εκδηλώσεων» για δύο λόγους:
Πρώτα και κύρια γιατί ήδη έχουμε εισέλθει στην περίοδο της Μεγάλης ς, οπότε πρέπει να καταδειχθεί η ωφέλεια της μοναστηριακής διατροφής για την , πέραν του ότι είναι ἡ κατ' εξοχήν περίοδος νηστείας, εγκράτειας, μετάνοιας, και εντατικού πνευματικού αγώνα.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου με την σημερινή αδελφότητα ξεκίνησε την πορεία της το 2000, όταν έρχονται οι πρώτες μοναχές από τα Μεσόγεια της Αττικής. Το μοναστήρι σήμερα, στο οποίο ηγεμονεύει η Γερόντισσα Θεοδέκτη και ανήκει στην Μητρόπολή μας, έχει μοναχές από 13 Εθνότητες. Ο χρόνος στο μοναστήρι μοιράζεται μεταξύ της λειτουργικής μοναστικής ζωής, προσευχής, μελέτης, προσφοράς, φιλοξενίας και εργασίας. Η μοναστική ζωή επιπλέον περιλαμβάνει και αφοσίωση στις παραδοσιακές εκκλησιαστικές τέχνες, όπως αγιογραφία, ψαλτική, ψηφιδωτό, βιβλιοδεσία και άλλα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την περίπτωσή μας είναι να αναφερθεί η ενασχόληση της Μονής με βιολογικές και οικολογικές καλλιέργειες καθώς και την κτηνοτροφία, δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο και επιδόσεις οι μοναχές. Καλλιεργούνται πολλά στρέμματα με βιολογικές συνθήκες. Οι γεωργικές εργασίες στις οποίες επιδίδονται καθημερινά οι μοναχές, είναι με τον παραδοσιακό τρόπο, εμπλουτίζεται δε η κτηνοτροφία με τη δημιουργία φάρμας.

Δίνουν όμως και μεγάλη σημασία στην διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με την πλούσια παραγωγή τους όχι μόνον έχουν λύσει το διατροφικό τους πρόβλημα, καθώς τρέφονται αποκλειστικά από ότι παράγουν στο κτήμα, αλλά πωλούν συνάμα τα προϊόντα τους στον χώρο της Μονής, σε βιολογικές αγορές και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της μεγάλης τους οικογένειας.

Επίσης διαθέτουν και φωτοβολταϊκό , ακολουθώντας μορφές πράσινης ενέργειας.
Ακόμη ένα σπουδαίο και πρωτοποριακό έργο των μοναχών, σχετικά με την , είναι η παραγωγή σπόρων τους οποίους διαθέτουν αφιλοκερδώς στον χώρο της Μονής, το πρώτο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου με μια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων, εμπειριών και προϊόντων.

Η έναρξη των «Παράλληλων εκδηλώσεων», έγινε την περασμένη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, πάντα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Πόλης.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο, «…και στην κορφή κανέλα», Μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης, της Ξούλας Χαλκούση, από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.
Δύο εικαστικοί, η Έλλη Μέλη και η Γεύσω Παπαδάκη, Πολίτισσες και οι δύο, παρουσίασαν με ένα μοναδικό τρόπο το βιβλίο, μέσα από ένα διάλογο μεταξύ τους, επικαλούμενες συχνά κείμενα της συγγραφέως.

Η επόμενη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας ακόμη συνεργασίας, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού της Άνω Γατζέας, και έτσι έγιναν γνωστές και στο κοινό του Βόλου, που δεν το επισκέφθηκε στην Άνω Γατζέα.
Η γνωριμία του Βολιώτικου κοινού έγινε με μια πολύ κατατοπιστική και περιεκτική ομιλία του Χάρη Σιούρα, χημικού μηχανικού, μεταποιητή και εμπόρου ελαιών.
Η Αθηνά Αργυροπούλου ιδρύτρια του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του, ενώ προβλήθηκαν και οι 3λεπτες ταινίες του Μουσείου με θέματα το «πριν και το σήμερα», την παρουσίαση των δράσεων και την προβολή των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.
Το πρόγραμμα των «Παράλληλων εκδηλώσεων» συνεχίστηκε και την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, για την ανάδειξη Σκιαθίτικης Τοπικής Κουζίνας. Η Σταματίνα Χονδρονικολή, Διαιτολόγος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και μέλος της ΕΛΛΕΤ, ανέπτυξε εμπεριστατωμένα και γλαφυρά το θέμα: «Η διατροφή της Σκιάθου, στο πέρασμα του χρόνου», ενώ η ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα από Σκιαθίτικα γλυκά και λικέρ.

Στη διάρκεια της ς της προσεχούς Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, θα παρατίθενται βιολογικά εδώδιμα είδη πού παράγονται με και αγάπη από τίς αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Μετά το τέλος των ομιλιών οι αδελφές της Ιεράς Μονής θα έχουν ετοιμάσει και θα προσφέρουν μικρό μοναστηριακό κέρασμα σέ όλους τούς παρευρισκόμενους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση