Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Ο ρόλος της βιταμίνης D στη μάχη κατά του ιού
Ο ρόλος της βιταμίνης D στη μάχη κατά του ιού

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη μάχη κατά του ιού

Στην αρχή της πανδημίας, δύο βρετανικά νοσοκομεία άρχισαν να καταγράφουν τις συγκεντρώσεις βιταμίνης D σε με -19 και να τους χορηγούν μεγάλες ποσότητες. Πολλές παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον μεταβολισμό, περιορίζοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.

Αρχικά, η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D κρίθηκε αναγκαία, χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική αντιπαράθεση, επειδή η υγειονομική ήταν ζοφερή και το σκεύασμα ακίνδυνο. Στη συνέχεια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να συζητούν κατά πόσον η επάρκεια της βιταμίνης στον οργανισμό μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από -19. Κάποιοι θεώρησαν τη χορήγηση συμπληρωμάτων ικανοποιητική λύση, ενώ για άλλους σηματοδοτούσε απώλεια χρόνου. Τον Απρίλιο, δεκάδες γιατροί έγραψαν στην επιθεώρηση British Medical Journal ότι η αποκατάσταση της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε με COVID-19 είναι «ασφαλής και απλή» και τα σκευάσματα έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μια ικανοποιητική αντιμετώπιση της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο . Αργότερα μεγάλος αριθμός ερευνών από όλο τον κόσμο έδειξε αδιαμφισβήτητα ότι η χορήγηση της βιταμίνης D απέτρεπε τη χειρότερη έκβαση της λοίμωξης.

Παρ' όλα αυτά, οι δύο υγειονομικoί της Βρετανίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Περίθαλψης (Nice) και η Δημόσια Υγειονομική Αρχή της ς, που αξιολόγησαν τη συμβολή της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου από τον κορωνοϊό, επέμειναν ότι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ικανοποιητικά στοιχεία προκειμένου να προβούν σε αλλαγή των συστάσεών τους. Ο δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, δήλωσε απερίφραστα ότι η έλλειψη βιταμίνης D καθορίζει το πόσο ευάλωτος είναι κάποιος σε λοίμωξη από κορωνοϊό, καταλήγοντας ότι «θα μπορούσα να συστήσω τη χορήγηση συμπληρωμάτων της, όπως άλλωστε λαμβάνω και εγώ».

Έπειτα από αυτόν τον μακρύ και χαοτικό δρόμο, στα τέλη Νοεμβρίου η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει συμπληρώματα βιταμίνης D στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας και σε μέλη ευπαθών ομάδων, όπως εξάλλου και στους εγκλείστους στις .

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση