Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι
Γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι

Γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι

Δεν είνι όλ τα γλυκά κατάλληλα για το τέλος ενός γεύματος. Όταν θα αποφασίσουμε το γλυκό που θα φτιάξουμε για το πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια δεδομένα και οι προσωπικές μας προτιμήσεις, το αν λόγου χάρη λατρεύουμε τη σοκολάτα ή τα κέικ, δεν πρέπει να βαρύνει καθοριστικά στην εξίσωση.

Πώς επιλέγουμε γλυκό για το

Λαμβάνουμε υπόψη μας την εποχή

Βρισκόμαστε στο μέσον της Άνοιξης και έχουμε στη φαρέτρα μας νέα φρέσκα υλικά με το οποία μπορούμε να «παίξουμε» όπως οι φράουλες. Ταιριάζουν επίσης τα γλυκά που είναι αρωματισμένα με φρέσκα ή ξερά βότανα όπως λουίζα, φασκόμηλο, μέντα και τσάι του βουνού, γιατί με τις βοτανικές νότες τους απηχούν τα αρώματα της ανοιξιάτικης φύσης. Ακόμα και ένα πιο χειμωνιάτικο γλυκό, όπως λ.χ. ένα ραβανί, μπορεί να γίνει πιο ανάλαφρο και δροσερό αν εκχυλίσουμε μέσα στο σιρόπι του κάποιο από τα βότανα που προαναφέραμε και το σερβίρουμε με σαντιγί ή απλώσουμε πάνω του μια γαλατένια, απλή πανακότα.

Κάτω τα «ψωμένια» γλυκά, ναι στις δροσάτες !

Δεν νομίζω ότι κανείς θα επέλεγε να φάει μετά το φαγητό ένα κομμάτι κέικ. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι μετά το φαγητό, το στομάχι μας δεν αντέχει κάτι τόσο στιβαρό και στεγνό. Κέικ, γλυκές πίτες και ψητές τάρτες με φουλ ζύμη, αφήστε τα για το πρωινό ή για τον απογευματινό καφέ. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι αν είναι σιροπιασμένα ή υγρά. Ένας αέρινος μπαμπάς, μια φίνα αμυγδαλόπιτα που μοιάζει με το αμυγδαλωτό των νησιών μας, ένας μπακλαβάς είναι πιο αποδεκτές επιλογές γιατί αισθανόμαστε ότι «γλιστράνε» πιο εύκολα. Αυτά όμως που σίγουρα οι περισσότεροι θα λαχταρούσαμε να φάμε χωρίς καμία αμφιβολία είναι τα πιο κρεμώδη και δροσερά γλυκά. Κρέμες, μους, πανακότα, μουχαλεμπί, αυτά μάλιστα! Με αυτή τη βέβαια, μπορούμε να προσθέσουμε κρέμα σε ένα κατά τα άλλα στεγνό γλυκό για να το δροσίσουμε. Φανταστείτε δηλαδή μια καρυδόπιτα σιροπιαστή, σερβιρισμένη με σαντιγί ή ένα εκμέκ κανταΐφι. Οι τούρτες ανήκουν και αυτές στην ίδια κατηγορία, αφού το παντεσπάνι εναλλάσσεται με κρέμα.

Σοκολάτα ναι, υπό προϋποθέσεις

Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι η σοκολάτα δεν είναι κατάλληλη ως επιδόρπιο γιατί καλύπτει κάθε γεύση που έχει προηγηθεί και επισκιάζει ένα καλό γεύμα. Σεβαστή άποψη, δεν λέμε, αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν κάνουν χωρίς τη σοκολάτα. Ας βρούμε τη οδό. Ναι λοιπόν, υπάρχουν σωστά επιδόρπια σοκολάτας. Ποια είναι αυτά; Αυτά που έχουν μια πιο δροσερή και κρεμώδη υφή, δεν είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και ιδανικά περιέχουν και φρούτα. Παγωτό ή σορμπέ σοκολάτα, ζελέ σοκολάτας, σοκολατένια πανακότα είναι μερικά παρα ωραίων επιδορπίων. Ακόμα και μια σοκολατόπιτα θα μπορούσε να μπει στη λίστα αν περιέχει φράουλες, όπως αυτή που προτείνουμε παρακάτω.

Cheesecake, το απόλυτο επιδόρπιο

Δεν θα πέσουμε έξω αν ποντάρουμε στο cheesecake. Είναι πραγματικά ένα από τα πιο δημοφιλή και κοινής αποδοχής γλυκά. Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε άνθρωπο που να μην του αρέσει. Υπάρχουν δύο βασικές σχολές cheesecake: τα ψητά -τύπου Νέας Υόρκης- και τα άψητα. Και τα δύο έχουν τη χάρη τους. Ίσως όμως τα άψητα να είναι πιο κατάλληλα για επιδόρπιο, καθώς η αίσθηση που αφήνουν στο στόμα είναι πιο δροσερή και λιγότερο λιπαρή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα στα cheesecake είναι ότι γνωρίζουν άπειρες παραλλαγές, επομένως μπορούμε κάθε φορά να πρωτοτυπήσουμε. Υπάρχουν αυτά με βάση μπισκότου, αυτά με βάση από άλλα γλυκά όπως κέικ ή αμυγδαλόπιτα ή ακόμα και αυτά χωρίς βάση. Όσο για τη γέμιση, αυτή και αν «χωράει» μετατροπές. Καταρχήν, διαφοροποιείται ως προς το είδος του τυριού: τυρί κρέμα, ανθότυρο, ρικότα, ακόμα και κρητική ξινομυζήθρα έχουμε δει σε κάποια. Παρακάτω, σας προτείνουμε μια σειρά από καταπληκτικά cheesecake για να επιλέξετε.

Ναι στα τυριά και στο γιαούρτι!

Εκτός από το cheesecake υπάρχουν κι άλλα τυρογλυκά που θα ταίριαζαν ταμάμ στο πασχαλινό τραπέζι, όπως οι μυζηθρόπιτες, οι μελόπιτες και οι γαλατόπιτες, που συνηθίζονται το Πάσχα σε πολλά μέρη. Εξίσου ωραία και ιδανικά ως επιδόρπια είναι και τα γλυκά με γιαούρτι. Η δροσερή, ευχάριστα ξινούτσικη γεύση τους, δεν μας βαραίνει μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Αντιθέτως, μας δίνει μια καταπραϋντική αίσθηση.

Τα ξινά μας αρέσουν

Για τον ίδιο λόγο μας αρέσουν και τα γλυκά με εσπεριδοειδή και κυρίως με λεμόνι. Είναι τόσο δροσερά, αρωματικά και αιθέρια που «σπάνε» την αίσθηση του κορεσμού και αν είναι και ελαφριά, λειτουργούν σχεδόν χωνευτικά.

Η γεύση του καφέ ταιριάζει στην αποφώνηση του γεύματος

Στο τέλος ενός επίσημου γιορτινού τραπεζιού πολλές φορές μας ρωτούν αν θέλουμε καφέ. Ένας ζεστός εσπρέσο είναι καταπραϋντικός μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι. Την ίδια αίσθηση μπορούν να δώσουν τα γλυκά με γεύση καφέ, όπως ένα τιραμισού ή μια μους μόκα. Δεν είναι τυχαίο που το τιραμισού είναι πια ένα παγκοσμίως γνωστό γλυκό, που έσπασε τα ιταλικά σύνορα και κατέκτησε τις καρδιές μας.

Προσοχή στις μερίδες

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να βάζουμε μεγάλη μερίδα γλυκού, από φόβο μην μας θεωρήσουν τσιγκούνηδες. Είναι προτιμότερο να ρωτήσουμε αν θέλουν κι άλλο γλυκό μετά, παρά να «μπουκώσουμε» τους καλεσμένους μας από την αρχή. Αν σερβίρουμε εξαρχής μεγάλα κομμάτια, είναι πολύ πιθανό από κεκτημένη ταχύτητα να φαγωθούν. Το αποτέλεσμα θα είναι να αισθανθούν έντονο αίσθημα κορεσμού το οποίο θα ακυρώσει τις άριστες εντυπώσεις από το τραπέζι.

Αυτά είναι τα ιδανικά γλυκά για το πασχαλινό τραπέζι:

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση