Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Φάε παιδί μου … φυστικοβούτυρο
Φάε παιδί μου … φυστικοβούτυρο

Φάε παιδί μου … φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλό σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

Το βρίσκουμε σε 2 μορφές :

Στην κλασική συσκευασία: που περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. To φυστικοβούτυρο αυτό, περιέχει φοινικέλαιο και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL).

Το φυσικό φυστικοβούτυρο: που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, αναδεύεται δυσκολότερα, ενώ σχηματίζει στην επιφάνεια του μια στρώση λαδιού όταν μείνει ακίνητο για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλονται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχει πρόσθετα έλαια που βοηθούν στην γαλακτοματοποίηση του, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται η υγρή από την στερεή του φάση. Να διαβάζετε την ετικέτα και να επιλέγετε εκείνο που περιέχει μόνο πολτοποιημένα φιστίκια και αλάτι και όχι άλλα φυτικά έλαια, κυρίως υδρογονωμένα. Προτιμήστε το βιολογικό ή το σπιτικό φυστικοβούτυρο.

Η διατροφική του αξία
Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (8 g /32 g). Oι φυτικές πρωτεΐνες, αν και δεν είναι πλήρεις, όταν συνδυαστούν σωστά δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα φιστίκια δεν δίνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, ο συνδυασμός όμως φυστικοβούτυρου και ψωμιού προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Δυο κουταλιές σούπας φυστικοβούτυρο παρέχουν τόση πρωτεΐνη όσο μια φέτα τυρί (30 γρ.) ή 30 γρ.  κρέας ή  1 αυγό (60 γρ.) .Είναι καλή πηγή των «καλών» λιπαρών οξέων κυρίως μονοακόρεστων αλλά και πολυακόρεστων, μπορεί να συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης, για αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής  ς. Περιέχει βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που  θεωρείται ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη και ενδεχομένως στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καταρράκτης, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ κ.ά.

Αποτελεί πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο ο ψευδάργυρος και το κάλιο. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη περιέχει όμως νάτριο.Τα 32 g περιέχουν 147 mg νατρίου, τητα που αροσωπεύει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας τητας για το σύνολο των θερμίδων, η οποία βασίζεται σε μια καθημερινή των 2.000 θερμίδων.

Υγιεινά με φυστικοβούτυρο

  • Κόψτε φέτες από διάφορα και αλείψτε με φυστικοβούτυρο. Θα είναι σαν μικρά σαντουιτσάκια και τα παιδιά θα τα λατρέψουν ειδικά αν τα κάνετε με τα αγαπημένα τους .
  • Ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και φέτες ροδάκινου. Αλείψτε 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο αμυγδάλου σε 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως και από πάνω βάλτε ½ ροδάκινο σε φέτες.
  • Δημιουργήστε μικρά ζωάκια με μήλο, μπανάνα αλλά και σέλινο. Η γεύση του φυστικοβούτυρου είναι σχετικά ουδέτερη οπότε ταιράζει και με φρούτα και με λαχανικά.
  • Φτιάξτε ρολά από αραβικές πίτες προσθέτοντας φυστικοβούτυρο, μπανάνες και σταφίδες ή νιφάδες σοκολάτας.
  • Συνδυασμός του φυστικοβούτυρου με τη σοκολάτα. ( συνδυασμός για μικρούς και μεγάλους )

1.Κόψτε μεγάλες μπανάνες σε κομμάτια ώστε να μπορούν να σταθούν σε μια πιατέλα.

2.Αδειάστε το εσωτερικό από τις μπανάνες με το ειδικό εργαλείο που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα μήλα.

-Βουτήξτε τη βάση τους και μέχρι τη σε λιωμένη κουβερτούρα.

-Πασπαλίστε με φυστίκια ή κάποιον άλλο ξηρό καρπό.

-εμίστε τις με φυστικοβούτυρο

-Τοποθετήστε στο ψυγείο για 20 λεπτά για να παγώσει η σοκολάτα και σερβίρεται .

  • Ρυζογκοφρέτα με φυστικοβούτυρο, καρύδα και αποξηραμένα cranberries. Αλείψτε 1 ρυζογκοφρέτα με φυστικοβούτυρο (1 κουταλιά της σούπας). Πασπαλίστε με 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη καρύδα και 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα cranberries.
  •  Ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και φέτες ροδάκινου. Αλείψτε 2 κουταλάκια του γλυκού φυστικοβούτυρο σε 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως και από πάνω βάλτε ½ ροδάκινο σε φέτες. Μήλο και φυστικοβούτυρο
  •  Νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό άλειμμα με μπανάνες και φυστικοβούτυρο:• 3 ώριμες μπανάνες• 6 κ.γ. φυστικοβούτυρο• 1 κ.γ. κανέλα• χυμό ενός λεμονιού. Βάλτε τις μπανάνες στο μούλτι, ρίξτε και το χυμό λεμονιού (σ.σ. θα τις βοηθήσει να μη μαυρίσουν) και πολτοποιήστε τις. Αλείφουμε σε ψωμάκι ολικής αλέσεως το άλειμμα από μπανάνες και φυστικοβούτυρο, που έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φυστικοβούτυρο με βούτυρο αμυγδάλου με ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο ξηρών καρπών.

Σνακ με φυστικοβούτυρο για μετά την προπόνηση 

Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ μετά την προπόνηση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Μετά την προπόνηση το γεύμα θα πρέπει να είναι υψηλό σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες  για την αποκατάσταση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου αλλά και την  επιδιόρθωση των μυϊκών ινών που βοηθούν στη βέλτιστη μυϊκή ανάπτυξη.

Συνταγή για σπιτικό λαχταριστό φυστικοβούτυρο

Μπορείτε και μόνοι σας να φτιάξετε φυστικοβούτυρο αφού ουσιαστικά είναι ο πολτός από τα αράπικα φυστίκια. Θα χρειαστείτε:·

200 γρ. άψητα ή καβουρδισμένα  φιστίκια·

Αλάτι (προαιρετικά)·

2 κ.σ. ελαιόλαδο·

2  κ. σ. μέλι(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αλέθετε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα τόσο όσο να γίνει το μείγμα αρκετά λείο. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και το διατηρείτε σε δροσερό σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

Πηγή: faepaidimou.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση