Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Ευτέρπη Οικονόμου: Η διατροφή είναι δομικός λίθος αυτού του κόσμου
Ευτέρπη Οικονόμου: Η διατροφή είναι δομικός λίθος αυτού του κόσμου

Ευτέρπη Οικονόμου: Η διατροφή είναι δομικός λίθος αυτού του κόσμου

Για τη σωστή  διατροφή προκειμένου να έχουν οι άνθρωποι αναφέρθηκε η Βολιώτισσα διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευτέρπη Οικονόμου , δίνοντας χρήσιμα στοιχεία  για  τον βασικό πυλώνα της ς που είναι η διατροφή, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε επιστημονική ημερίδα στο Ξενία Βόλου, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Διατροφή και Υγεία”.

Παρατίθεται αυτούσια  η τοποθέτηση της κας Οικονόμου , στα χέρια των αναγνωστών, ώστε να έχουν μια έγκυρη ενημέρωση γύρω από τα ευεργετικά στοιχεία της σωστής διατροφής.

“Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και της διαδικτυακής γνώσης είναι μεγάλη, αλλά παράλληλα παρατηρείται η παρ της σωματικής μας υγείας, η σημερινή Ημερίδα Διατροφής και Υγείας κρίνεται ιδιαιτέρως πολύτιμη.

Τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικές, γιατί πέραν της επιστημονικής προσέγγισης, συνδράμουν μεγίστως στην ενημέρωση του κοινού για τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην προάσπιση της δημόσιας υγείας .

  • Όλες οι χώρες σήμερα, δίνουν μάχη ενάντια σε κάποια μορφή υποσιτισμού ή υπερσιτισμού.

  • Οι περισσότερες χώρες δεν είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τους εννέα παγκόσμιους στόχους για την διατροφή, τους οποίους έχουν υπογράψει ότι θα πρέπει να επιτύχουν μέχρι το 2025, περιλαμβανομένων της παχυσαρκίας των ενηλίκων, του διαβήτη, της αναιμίας και της υγείας των παιδιών.

  • “Η κακή διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας- περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότερο από το κάπνισμα”, σύμφωνα με την καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins Τζέσικα Φάντσο, στο περιθώριο μιας παγκόσμιας διάσκεψης τροφίμων στην πρωτεύουσα της ς, την Μπανγκόκ.

  • Η παχυσαρκία αποτελεί πύλη για σοβαρές και ακόμα και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις. Όσο πιο παχύσαρκο είναι ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιου σχετικού νοσήματος, γνωστό και ως συννοσηρότητα.

  • Η παχυσαρκία είναι αιτία για το 7-41% ορισμένων μορφών καρκίνου, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, προκαλεί το 44% του διαβήτη τύπου 2.

 

  • Η καλή διατροφή συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας, στη σωματική , αλλά και στην πνευματική υγεία.

  • Έτσι, αυξάνεται η ποιότητα ζωής, σε όλες τις ηλικίες, στους υγιείς, αλλά και στους ασθενείς.

Επιπλέον στους ασθενείς, μειώνεται ο και το κόστος νοσηλείας.

  • Όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή, δεν θα πρέπει να έχουμε ως βασικό κριτήριο την απώλεια κιλών, αλλά και μια διατροφή που να μας χαρίζει υγεία, ευεξία, ενέργεια, ενισχυμένο σύστημα απέναντι στους ιούς και τα μικρόβια, ευχάριστη διάθεση, καλόν ύπνο και βεβαίως ωραία σώματος.

  • Τα συστατικά της τροφής είναι πολύτιμα. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για την καθημερινή απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού.

  • Η Μεσογειακή διατροφή είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι συμβάλλει σημαντικά στην και αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων.

  • Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή νηστεία αποτελεί μια πολύτιμη συνήθεια και έναν τρόπο διατροφής σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία.

  • Οι βιολογικές καλλιέργειες, η μείωση φυτοφαρμάκων, απορριμμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων και εντέλει ο στόχος για μηδενικό αποτύπωμα τροφής και μηδενική πείνα είναι ζητούμενο.

  • Η έλλειψη γνώσεων, οικονομικής δυνατότητας για την αγορά υγιεινών τροφίμων καθώς και οι αναποτελεσματικές αλυσίδες προμήθειας τροφίμων είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην κακή διατροφή.

  • Η ενημέρωση του κοινού για τη διατροφή και τη δημόσια υγεία είναι η επόμενη πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας.

  • Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες όπως είναι οι περιορισμοί στις διαφημίσεις τροφίμων, η μείωση του κόστους των υγιεινών τροφών, η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των τροφίμων, η προμήθεια υγιεινών γευμάτων στα σχολεία, η εκπαίδευση των γονέων, οι δημόσιοι ψύκτες, κα.

  • Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας που είναι στις 4 Μαρτίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική καμπάνια ορθής διατροφής.

  • Κλείνοντας, εκτιμώ ότι ο κόσμος μας πρέπει να γίνει καλύτερος, και η διατροφή είναι δομικός λίθος αυτού του κόσμου.”


PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση