Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Διαδικτυακή εκδήλωση «Από το αγρόκτημα στο πιάτο. Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία – περιβάλλον»
Διαδικτυακή εκδήλωση «Από το αγρόκτημα στο πιάτο. Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία – περιβάλλον»

Διαδικτυακή εκδήλωση «Από το αγρόκτημα στο πιάτο. Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία – περιβάλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η διαδικτυακή παρουσίαση « – Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε – περιβάλλον» που διοργανώθηκε από το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η διαδικτυακή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορούν την κύρια προτεραιότητα της Ε.Ε. για το 2021, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη βασική της στρατηγική  «» που  σκοπό έχει  να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. προς ένα βιώσιμο πρότυπο, συμβάλλοντας  στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι  Βασίλης Πινακάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, επικεφαλής του Europe Direct και Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας,  Γιώργος Δοδοντσάκης, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Έλενα Καματέρη, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στην εισήγησή του, ο Θανάσης μούρτας, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ και πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε την σημασία της υγιεινής διατροφής  και τις επιπτώσεις των εσφαλμένων διατροφικών επιλογών σε όλες τους τομείς της ς των ανθρώπων και  ιδιαίτερα στα παιδιά γιατί επηρεάζει τη σωματική τους διάπλαση και κατ΄ επέκταση την ψυχική τους . Πρότεινε  ένα πρότυπο  διατροφής βασισμένο στην επιλογή  τοπικών προϊόντων, απευθείας από παραγωγούς, με έμφαση στην  ισορροπία, το  μέτρο, την ποικιλία  και το  χρώμα στη διατροφή.

Στη συνέχεια ο  Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρθηκε στο  νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της κυκλικής ς. Τόνισε τις επιπτώσεις που έχει η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων στο περιβάλλον και πρότεινε τρόπους αξιος των οικιακών αποβλήτων, έτσι ώστε η παραγωγή των αποβλήτων από μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα,  με την παραγωγή κομπόστ για κήπους και παραγωγή βιοαερίου για ενεργειακή χρήση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός virtual εργαστηρίου μαγειρικής, στη διάρκεια του οποίου προτάθηκαν τέσσερις , προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», με τοπικά θεσσαλικά προϊόντα από τον σεφ  Κωνσταντίνο Βράκα.

Τα γυρίσματα έγιναν  και τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας για τον COVID19.

Την εκδήλωση συντόνισε ο   Γιώργος Ρούστας.

To βίντεο είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6BT17WjCIO4 και στο facebook  του EDICT: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1624177341107782&id=251440331714830.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση