Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Ανοικτά γραφεία ζητούν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι
Ανοικτά γραφεία ζητούν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι

Ανοικτά γραφεία ζητούν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλαν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι της Μαγνησίας  και ολόκληρης της χώρας με την οποία ζητούν αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει   τα γραφεία τους να είναι κλειστά την περίοδο της καραντίνας.

Στην επιστολή αναφέρεται: “Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με έκπληξη παρατηρήσαμε διαβάζοντας την ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 και Θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού -19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» ότι ο ΚΑΔ που αφορά το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου 86.90.19.10 με τίτλο «Υπηρεσίες οδηγιών διατροφής από ειδικούς που δεν είναι », αναστέλλεται με εξαίρεση την εξ’ αποστάσεως συμβουλευτική.

Ως Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το ουσιαστικό νόημα όλων των ενεργειών σας, για αυτό και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της άνοιξης πρώτοι εμείς ως Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης σταθήκαμε δίπλα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και συστήσαμε στους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους να πραγματοποιήσουν όσες συνεδρίες είναι εφικτό μέσω διαδικτύου, κάτι το οποίο και έγινε. Οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και μείωσαν στο ελάχιστο απαραίτητο τις δια ζώσης συνεδρίες τους.

Ωστόσο το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου δεν μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως καθώς σε πολλές περιπτώσεις ασθενών/πολιτών η δια ζώσης συνεδρία είναι απαραίτητη (πχ νεφροπαθείς, ,  διαβητικούς, σαρκοπενικούς, αδυναμία χρήσης τεχνολογικών μέσων, με κινητικά προβλήματα που χρειάζονται κατ΄ οίκον παρακουλούθηση, με επικοινωνιακά προβλήματα όπως αυτισμό κ.λπ.)

Επιπρόσθετα σε καιρούς που ο κατ’ οίκον περιορισμός αναπόφευκτα οδηγεί σε  αυξημένη λήψη τροφής, κακές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα η διατροφική συμβουλευτική των ασθενών και του πληθυσμού κρίνεται ως ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία από όλη την επιστημονική κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας, τον και από Ευρωπαϊκούς  κρατικούς και μη όπως ο EFAD, υπουργεία άλλων κρατών κλπ σύμφωνα με τις πλείστες ανακοινώσεις τους.

Συνεπώς, η στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης στις διαιτολογικές υπηρεσίες, δεδομένης της ανεπάρκειας παροχής τέτοιων υπηρεσιών από τα υποστελεχωμένα δημόσια , μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία ασθενών και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κακή θρέψη και η αυξάνουν τόσο την πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας όσο και την παραμονή σε αυτή.

Για αυτούς του λόγους αιτούμαστε τη αλλαγή της ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 (σελίδα 24 παράγραφος 43) έτσι ώστε να επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των επαγγελματιών Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δια ζώσης όπου είναι απαραίτητο και εξ’ αποστάσεως όπου είναι εφικτό όπως ισχύει και για όλα τα υγείας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράταση της προθεσμίας καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί κατά το εξάμηνο μετά τον «Ιανό»,… - https://t.co/dUPIGxrLBC -

  • Σε διασυλλογικούς αγώνες στίβου η Νίκη Βόλου - https://t.co/Ee6jlfY3UY -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/LgsPcu8eE2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση