Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες
Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες

Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή μηλίτη –και όχι μόνο– είναι πλέον οι ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην , καθώς δημοσιεύθηκε χθες στην Εφ της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την παραγωγή και διάθεση ποτών από ζύμωση φρούτων.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργήθηκε η παράλογη απαγόρευση της παραγωγής μηλίτη στην και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες των ζυθοποιών, διαβουλεύσεις με το Γενικό Χημείο του Κράτους και τελικά από μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ο νόμος που απαγόρευε την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα ήταν ο 2963/1922 και η απαγόρευση ήρθη πέρυσι με διάταξη του νόμου 4474/.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, το δικαίωμα παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών που προέρχονται από την αλκαλική ζύμωση φρούτων, καρπών και γενικά γεωργικών πρώτων υλών έχουν μόνο τα παραγωγής ποτών από ζύμωση, δηλαδή τα . Με βάση την υπουργική απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή μηλίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση φυσικού ή συμπυκνωμένου χυμού μήλων), απίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση γλεύκους ή χυμού αχλαδιών), ποτού από ζύμωση ροδιού, ποτού από ζύμωση δημητριακών, υδρομέλι, αφρώδους ποτού από ζύμωση και αεριούχων ποτών από ζύμωση.

Με βάση την απόφαση επιτρέπεται, επίσης, η εμφιάλωση στην Ελλάδα ποτών από ζύμωση που έχουν παραχθεί σε άλλα -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες και αποστέλλονται χύμα στην Ελλάδα. Η εμφιάλωση μπορεί να γίνεται και για λογαριασμό τρίτου, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο από .

Η εταιρεία που ανοιχτά έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παράγει μηλίτη στην Ελλάδα είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Πέρυσι, μάλιστα, παρουσίασε προϊόν μηλίτη με ελληνικό όνομα το οποίο μέχρι τώρα εισάγει. Κατ' επανάληψη, πάντως, στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχουν υποστηρίξει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αραγωγή μηλίτη μόλις το επιτρέψει η . Μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τη θυγατρική του ομίλου Heineken στην Ελλάδα για το ζήτημα αυτό. Η παγκόσμια κατανάλωση μηλίτη υπερβαίνει τα 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με τη μισή να γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα το μερίδιο στο σύνολο της κατηγορίας μπίρας υπερβαίνει το 5%.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση