Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες
Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες

Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες

Ένα βήμα πιο κοντά στην παρ μηλίτη –και όχι μόνο– είναι πλέον οι ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην , καθώς δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την παρ και διάθεση ποτών από ζύμωση φρούτων.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργήθηκε η παράλογη απαγόρευση της παραγωγής μηλίτη στην και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες των ζυθοποιών, διαβουλεύσεις με το ενικό Χημείο του Κράτους και παρεμβάσεις τελικά από μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ο νόμος που απαγόρευε την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα ήταν ο 2963/1922 και η απαγόρευση ήρθη πέρυσι με διάταξη του νόμου 4474/2017.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, το δικαίωμα παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών που προέρχονται από την αλκαλική ζύμωση φρούτων, καρπών και γενικά γεωργικών πρώτων υλών έχουν μόνο τα εργοστάσια παραγωγής ποτών από ζύμωση, δηλαδή τα ζυθοποιεία. Με βάση την υπουργική απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή μηλίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση φυσικού ή συμπυκνωμένου χυμού μήλων), απίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση γλεύκους ή χυμού αχλαδιών), ποτού από ζύμωση ροδιού, ποτού από ζύμωση δημητριακών, υδρο, αφρώδους ποτού από ζύμωση και αεριούχων ποτών από ζύμωση.

Με βάση την απόφαση επιτρέπεται, επίσης, η εμφιάλωση στην Ελλάδα ποτών από ζύμωση που έχουν παραχθεί σε άλλα -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες και αποστέλλονται χύμα στην Ελλάδα. Η εμφιάλωση μπορεί να γίνεται και για λογαριασμό τρίτου, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο από ζυθοποιεία.

Η εταιρεία που ανοιχτά έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παράγει μηλίτη στην Ελλάδα είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Πέρυσι, μάλιστα, παρουσίασε προϊόν μηλίτη με όνομα το οποίο μέχρι τώρα εισάγει. Κατ' επανάληψη, πάντως, στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχουν υποστηρίξει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αραγωγή μηλίτη μόλις το επιτρέψει η . Μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τη θυγατρική του ομίλου Heineken στην Ελλάδα για το ζήτημα αυτό. Η παγκόσμια κατανάλωση μηλίτη υπερβαίνει τα 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με τη μισή να γίνεται στη , ενώ στην Ελλάδα το μερίδιο στο σύνολο της κατηγορίας μπίρας υπερβαίνει το 5%.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση