Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / 1ο Γαστρονοµικό Φεστιβάλ Πηλίου- Πρόγραμμα
1ο Γαστρονοµικό Φεστιβάλ Πηλίου- Πρόγραμμα

1ο Γαστρονοµικό Φεστιβάλ Πηλίου- Πρόγραμμα

Με νωπές ακόµη τις εµπειρίες από την συµµετοχή του στο «Θεµατικό Έτος Πολιτισµού – 17» µε τίτλο: «Μαγνήτες και ο πολιτισµός των γεύσεων», το «Αγρόκτηµα Καραΐσκου» ενώνει και πάλι τις δυνάµεις του µε τον Φορέα Πολιτισµού της Ιεράς Μητροπόλεως Δηµητριάδος και Αλµυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέµατος» και διοργανώνουν το 1ο Γαστρονοµικό Φεστιβάλ Πηλίου, στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήµατος, στην Πορταριά Πηλίου, το τριήµερο Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και 29 Σεπτεµβρίου 2019.

Για τρεις ηµέρες η «καρδιά» του Πηλίου θα «χτυπά» στο «Αγρόκτηµα Καραΐσκου», σ΄ ένα πλούσιο φεστιβάλ µε σκοπό την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονοµίας. Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από όλο το Πήλιο, συνταγές και µυστικά µαγειρικής, γαστρονοµικές παρουσιάσεις από καταξιωµένους Έλληνες µάγειρες, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, πάντοτε µε τη συνοδεία µουσικής, συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου Φεστιβάλ.

Με βασικό «συστατικό» την αγάπη για την Ελληνική κουζίνα, και ειδικότερα την Πηλιορείτικη που αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό τον γευστικό πλούτο και τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το «Αγρόκτηµα Καραΐσκου», µεταµορφώνεται για τρεις ηµέρες σε µία «ανοιχτή αγορά µικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν µια µεγάλη γκάµα εκλεκτών προϊόντων, να έρθουν σε απευθείας επαφή µε τους παραγωγούς, τους μύθους, την ιστορία από το Πήλιο και τα προϊόντα του. Επίσης να γνωρίσουν από κοντά πρόσωπα της Ελληνικής Γαστρονομίας, να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των μοναδικών αυτών προϊόντων και να γευτούν την τοπική κουζίνα, με τη συνοδεία τσίπουρου, τοπικής μπύρας και κρασιών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ θα έχουν οι βιωματικές εμπειρίες που θα απολαύσουν οι επισκέπτες, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, σεμινάρια μαγειρικής, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες. Επιπλέον, καταξιωμένοι chef θα παρουσιάσουν στο κοινό τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης χρησιμοποιώντας υλικά από το κήπο του Αγροκτήματος.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις αναφορικά µε ορθές χρήσεις τοπικών προϊόντων, τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας και γαστρονομίας στην ανάδειξη του Πηλίου και την χρήση τους ως εργαλεία προβολής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ βασίζεται σε 3 θεματικές ενότητες:

  • Έκθεση προϊόντων
  • Γαστρονομικές εμπειρίες
  • Δοκιμές γευσιγνωσίας – οινογνωσίας

Εξαιρετικά σημαντική, συνάμα και τιμητική είναι η ενεργός συμμετοχή καταξιωμένων ανθρώπων της Ελληνικής Γαστρονομίας στο 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου, με αναγνωρισιμότητα, ουσιαστική και διαχρονική συνεισφορά στον ειδικό τομέα τους, αλλά και στον τουρισμό συνολικότερα.

Αναφερόμαστε βέβαια στον ξενοδόχο, συγγραφέα και Εμπνευστή του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2010-), Γιώργο Πίττα, στον νικητή του πρόσφατου τηλεοπτικού διαγωνισμού «Master Chef», τον Μακρινιτσιώτη ταλαντούχο σεφ με τις ευφάνταστες ιδέες Τιμολέοντα Διαμαντή και στον γνωστό Σιφναίο Αρχιμάγειρα Κωνσταντίνο Βασάλο που θα δοκιμάσουν τα προϊόντα, θα παρουσιάσουν τους παραγωγούς και θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων, έχοντας και την ευθύνη του προγράμματος κάθε ημέρας.

Παρασκευή 27 Σεπτεµβρίου 2019

Τουρισµός και τοπική ταυτότητα στη γαστρονοµία του Πηλίου

Μοναστηριακή Διατροφή.

16.00       ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 1st PELION GASTRONOMY FESTIVAL

 Οικοδεσπότης Τιµολέων Διαµαντής

Επίσηµη έναρξη λειτουργίας υπαίθριας αγοράς στο χώρου του Αγροκτήµατος Καραϊσκου.

Γνωρίζουµε τα προϊόντα της περιοχής κατευθείαν από τους παραγωγούς, και συζητάµε ενδιαφέροντα ζητήµατα για την παραγωγή ελαιόλαδου, του ψωµιού, των τυριών, των Βοτάνων, των τοπικών ποτών και της Μοναστηριακής διατροφής από εξέχοντες εισηγητές-έκπληξη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η συµµετοχή των καθηγητών και µαθητών του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ. ΓΙΑΤΣΟΣ που θα ετοιµάσουν κεράσµατα για τους επισκέπτες.

Καλωσόρισµα µε παραδοσιακά πηλιορείτικα Γλυκά του κουταλιού.

Προσφορά  από την βιοτεχνία αδελφών  Αντωνίου Γεωργούλα  το «Χρυσό Μήλο».

Με αφετηρία τις παρυφές του Πηλίου, ενηµερωνόµαστε για το εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού από εποχής όπως τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Πορταριάς αυτή την εποχή και ακούµε ιστορίες από το τελετουργικό του κεράσµατος των γλυκών (κουταλάκια) στα παλιά Πηλιορείτικα σπίτια, βασισµένο σε πρωτόκολλο που δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια µέχρι και σήµερα.

17.00       Ο σεφ Κωνσταντίνος Βασάλος, µας µιλάει για το Πήλιο:

«ΠΗΛΙΟ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΈΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ»

Συµµετέχουµε σε µια παραστατική αναδροµή στην ιστορία του Πηλίου και το ρόλο της γαστρονοµίας στην καθηµερινότητα και στις πολλές γιορτές των κατοίκων από τον αρχιµάγειρα Κωνσταντίνο Βασάλο,

Απολαµβάνουµε τσάι του βουνού και άλλα αφεψήµατα του Πηλίου, προσφορά από το κατάστηµα MYRRO HERBS AND COSMETICS.

Από τις «Αρτολιχουδιές Τσαρδακά» κεράσµατα µε χειροποίητα µπισκοτάκια ψηµένα σε ξυλόφουρνο.

18.00       ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Επίδειξη παρασκευής κουλουριών από τονφούρνο «ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΝΤΟΡΙΖΟΥ».

19.00 Ο εφηµέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς Πηλίου, Ιεοροµόναχος π. Αγάθων, µαγειρεύει µοναστηριακή συνταγή.

Η γευστική δοκιµασία θα συνοδευτεί από λευκά κρασιά προσφορά του Patistis Vineyards and Winery, Οινοποιείο Πατιστής στην Αργαλαστή Πηλίου.

20.00 Ολοκλήρωση της πρώτης ηµέρας µε µουσικές επιλογές του DJ Νίκου Παππά.

Σάββατο 28 Σεπτεµβρίου 2019

Τιµώµενο πρόσωπο: Γιώργος Πίττας

Γαστρονοµικές κοινότητες – Γαστρονοµικοί Προορισµοί – Τσίπουρο –

Κρεατικά – Κρασί

10.00 ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Παραγωγοί από όλο το Πήλιο µε διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και µυστικά µαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήµατος Καραΐσκου.

11.00 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ, ξενοδόχος και συγγραφέας παρουσιάζει τις «Γαστρονοµικές κοινότητες – Γαστρονοµικοί προορισµοί, Εγχειρίδιο δράσης»

Οι γαστρονοµικές κοινότητες µπορούν να γίνουν µοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονοµίας, κινητοποιώντας έναν ακόµα από τους θησαυρούς της χώρας µας, τις κοιµισµένες συλλογικότητες.

Οι γαστρονοµικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε µια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό µε τις ατοµικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα µαραζώνουν στη µοναξιά των προσωπικών διαδροµών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι µακρινή οπτασία.

12.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Οι γυναίκες του Kritsa Gastronomy Hotel παρουσιάζουν την τεχνική παρασκευής της πηλιορείτικης χορτόπιτας.

13.00 Ο ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, «Master Chef» 2018, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Ο Τιµολέων Διαµαντής συγκεντρώνει προϊόντα από το αγρόκτηµα παρασκευάζει τουρσιά µε τον δικό του τρόπο.

14.00 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ

Τα τσιπουράδικα του Βόλου και του Πηλίου, αποτελούν σταθερό σηµείο αναφοράς όλων των επισκεπτών της περιοχής µας.

Σερβίρεται άφθονο τσίπουρο ντόπιο, µε γλυκάνισο ή χωρίς, τοπικών παραγωγών και εταιρειών από τη Μαγνησία.

Το τσιπουράδικο της Πορταριάς «ΜΕ ΜΟΣΤΡΑ» προσφέρει τσίπουρο µε παραδοσιακούς µεζέδες.

16.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Από τον Αντυ Καπανίδη και το MYRRO HERBS AND COSMETICS.

17.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «ΔΡΟΣΟΣ»

Το Μπουµπάρι είναι ένας παραδοσιακός πικάντικος µεζές του Πηλίου. Είναι έντερο µε γέµιση ρυζιού, µοσχαρίσιου κιµά και εντόσθιων. Είναι ότι καλύτερο για τις γιορτές και για τις κρύες µέρες του χειµώνα. Η Λουκία Ρουσογιάννη, παρουσιάζει όλες τις φάσεις κατασκευής και ψησίµατος.

18.00 ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ «ΚΑΡΥΟΣ ΓΗ»

Παρουσίαση και γευστική δοκιµή των κρασιών του κτήµατος.

19.00 Η ΚΑΒΑ «ΜΠΟΤΙΛΙΑ» ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Ο Παναγιώτης Γκαβέσης παρουσιάζει κρασιά των οινοποιείων: Dougos Winery, Domain Migas, Vriniotis Winery, Milea Winery, Domain Messenicolas, Κτήµα Τιµπλαλέξη, από τον Θεσσαλικό αµπελώνα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο οινοποιός Κωνσταντίνος Λιάπης από το Arlekinon Chora Winery και θα παρουσιάσει τα κρασιά του κτήµατος.

19.00 Γευστικές δηµιουργίες των εκπαιδευτών chef του «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ ΓΙΑΤΣΟΣ.

20.00 Ολοκλήρωση και της δεύτερης ηµέρας µε µουσικές επιλογές του DJ Νίκου Παππά.

29 Σεπτεµβρίου 2019

Τιµώµενο πρόσωπο: Κωνσταντίνος Βασάλος

Παρουσίαση µεσηµεριάτικου γεύµατος: Τιµολέων Διαµαντής

Ελληνικό πρωϊνό –

10.00 ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Παραγωγοί από όλο το Πήλιο µε διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και µυστικά µαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήµατος Καραΐσκου.

11.00 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ «Αγρόκτηµα Καραΐσκου».

11.00 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ και το KRITSA GASTRONOMY HOTEL ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ «Ελληνικό πρωϊνό».

Ο Γιώργος Πίττας εµπνευστής και επικεφαλής του προγράµµατος «Ελληνικό πρωϊνό» και τέως µέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος 2010 – , κατάφερε να µετατρέψει τα «προϊόντα της ντροπής», όπως λέει σε προϊόντα περηφάνιας και πολιτιστικής αυτοπεποίθησης.

Το πρότυπο «Ελληνικό πρωϊνό» του Kritsa Gastronomy Hotel, στην Πορταριά, σερβίρει προϊόντα όπως αρτοσκευάσµατα, λάδι, ελιές, γιαούρτι, µέλι, µαρµελάδες, τυροκοµικά, αλλαντικά, , , γλυκά, που συνοδεύονται από διάφορα ροφήµατα.

12.00 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Επίδειξη παρασκευής ψωµιού σε ξυλόφουρνο από τον φούρνο της οικογένειας Ελένης Σαρακατσάνου.

13.00 ΜΕ ΖΕΝ: ΟΤΑΝ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Ο σεφ Γρηγόρης Χέλµης και ο Ανδρέας Διακοδηµήτρης από το Βολιώτικο τσιπουράδικο ΜΕ ΖΕΝ, καταθέτουν τη δική τους µαγειρική άποψη για τους παραδοσιακούς µεζέδες.

14.00 Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ

Ο επίσηµος προσκεκληµένος Τιµολέων Διαµαντής νικητής του Διαγωνισµού «Master Chef» 2018 µας µιλάει για τις «Επαγγελµατικές σχέσεις µαγείρων και τοπικών παραγωγών µέσα από τα µάτια της νέας γενιάς» και στην συνέχεια µας µαγειρεύει.

15.30 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΙΔΗΣ και συνοδεύονται µε βολιώτικη µπύρα «ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ»

Επίδειξη παρασκευής πηλιορείτικου λουκάνικου, τεχνικής καπνίσµατος και τρόπου ψησίµατος από τον Θεόφιλο, του Κρεοπωλείου Φασουλίδης.

16.30 Η Βολιώτικη Μικροζυθοποιΐα «ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ» µας παρουσιάζει τις µπύρες της

17.00 ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου από το Ελαιοτριβείο « Πηλίου – Οικογένειας Βολιώτη» µε πλούσια ιστορία στο χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης των ελιών από το 1969, µε διεθνείς διακρίσεις στο χώρο.

17.30 Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Γνωστός για την ευκολία του να συνδυάζει απλά καθηµερινά υλικά και να προετοιµάζει πεντανόστιµες συνταγές, γρήγορες και οικονοµικές, ο Κωνσταντίνος Βασάλος. Είναι ταυτόχρονα ένας καταξιωµένος αρχιµάγειρας ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις και την ικανότητα να δηµιουργεί µοναδικές συνταγές εµπνευσµένες από τον Πηλιορείτικο γαστρονοµικό πολιτισµό. Θα ταξιδέψουµε απ’ το χτες στο σήµερα. Η παράδοση θα συναντήσει τη σύγχρονη γαστρονοµική εξέλιξη µε συνταγές βασισµένες στις πρώτες ύλες του τόπου. Μαγειρέµατα και κεράσµατα, αναδεικνύουν τα Πηλιορείτικα εδέσµατα σε ένα σύγχρονο γαστρονοµικό πανηγύρι.

Η γευστική δοκιµασία θα συνοδευτεί από κρασιά προσφορά του Ρούσσας WINERY, στον Αλµυρό.

19:00 ΚΕΡΑΣΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΖΕΣΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ

19.00 Το “Aeriko Smells and Flavors” αναλαµβάνει τα κοκτέιλ εµπνευσµένα από τη γη του Πηλίου και διασκεδάζουµε µε τους ήχους του DJ Νίκου Παππά για να ανανεώσουµε το ραντεβού για την επόµενη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν:

*  Δηµιουργικές υπαίθριες δραστηριότητες για παιδιά µε τον Θάνο Νικάκη και Στέφανο Καραΐσκο.

*  Μικρό εργαστήρι κεραµικής µε τον καταξιωµένο κεραµίστα Χρήστο Γιαννακοπουλο.

 27 – 29 Σεπτεμβρίου, Karaiskos Farm, 2km Πορταρίας – Χανίων.

*Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τελικός Roland Garros: 1-0 σετ υπέρ του Στέφανου Τσιτσιπ - https://t.co/C6N79UUiBO -

  • #πανελλαδικές 2021: Σηκώνουν αυλαία τη Δευτέρα #πανελλαδικές - https://t.co/nXeXftN3Uz -

  • Self-tests: Πώς θα διατεθούν από 14-19 Ιουνίου σε εκπαιδευτικούς και μαθητές - https://t.co/JX5VPaANAq -

"Αλιεύοντας" την είδηση