Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Διαφάνεια μέσω της λίστας χειρουργείου
Διαφάνεια μέσω της λίστας χειρουργείου

Διαφάνεια μέσω της λίστας χειρουργείου

Νέο τρόπο προγραμματισμού των χειρουργείων μη επειγόντων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία μέσω της λίστας χειρουργείου επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η λίστα χειρουργείου θα συντάσσεται από υπάλληλο του νοσοκομείου, ανάλογα με την κατηγορία προτεραιότητας στην οποία εντάσσει ο το κάθε περιστατικό. ια τον λόγο αυτό, θεσπίζονται πέντε κατηγορίες περιστατικών που διαφοροποιούνται μεταξύ τους κυρίως ως προς τον χρόνο εξέλιξης της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων.

Με τη λίστα χειρουργείου το υπουργείο Υγείας στοχεύει στη δημιουργία «ασφαλιστικών δικλίδων» για την ισότιμη μεταχείριση των ασθενών στον ευαίσθητο τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, στην ενίσχυση της διαφάνειας, αφού η λίστα θα δημοσιοποιείται και στον περιορισμό των οικονομικών συναλλαγών με το γνωστό φακελάκι.

Οπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, ο προγραμματισμός των μη επειγόντων χειρουργείων έχει γίνει ένας «μηχανισμός εκμετάλλευσης των αρρώστων και συναλλαγής με ορισμένους γιατρούς που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων, εκβιάζοντάς τους την πιο κρίσιμη », ενώ είχε χαρακτηρίσει τη λίστα χειρουργείου ως μέτρο «ηθικοποίησης» του συστήματος Υγείας. Ηδη, το υπουργικής απόφασης είναι στο τελικό στάδιο επεξς του και αναμένεται τις επόμενες ημέρες -εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας- να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το υπουργικής απόφασης θα περιγράφει ότι κάθε χειρουργός, μετά την εκτίμηση του περιστατικού και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου συντάσσει ένα γραπτό ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο προσδιορίζει τον βαθμό προτεραιότητάς του.

Κάθε περιστατικό εντάσσεται σε μία από τις πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των επεμβάσεων και οι οποίες έχουν ως εξής:

• Περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, στα οποία ενδεχόμενη καθυστέρηση χειρουργικής αντιμετώπισης επηρεάζει το αποτέλεσμα.

• Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, στα οποία η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

• Περιστατικά με έντονα συμτα, χωρίς όμως γρήγορη εξέλιξη.

• Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμτα, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.

• Περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη.

Με βάση τα σημειώματα των χειρουργών συντάσσεται και η λίστα χειρουργείου από υπάλληλο του νοσοκομείου που έχει οριστεί ως υπεύθυνος. Την ευθύνη έγκρισής της έχει ο αναπληρωτής διοικητής, ή μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου και την ευθύνη τήρησης της λίστας η Επιτροπή Χειρουργείου. Οι ασθενείς ενημερώνονται για τη σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αυτή παραβιάζεται, μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο ραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του νοσοκομείου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση