Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Διαδικτυακή ημερίδα «Βιολογικές προσεγγίσεις μολυσματικών ασθενειών»
Διαδικτυακή ημερίδα «Βιολογικές προσεγγίσεις μολυσματικών ασθενειών»

Διαδικτυακή ημερίδα «Βιολογικές προσεγγίσεις μολυσματικών ασθενειών»

Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο “Η Βιολογία στην Εκπαίδευση”, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σε συνεργασία με την της Τοπικής Ημερίδας της ς, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 09:00-12:00 με θέμα: «Βιολογικές προσεγγίσεις μολυσματικών ασθενειών».

Οι εισηγητές θα αναφερθούν σε σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με:

  • τις αιτίες για την εμφάνιση και επανεμφάνιση νέων λοιμωδών νοσημάτων που συνιστούν μείζονες απειλές για τις ανθρώπινες κοινωνίες και με την αδήριτη ανάγκη της προσέγγισης της «Ενιαίας Υγείας» (One Health)

  • τους μηχανισμούς έμφυτης και επίκτητης ανοσίας, τις ιδιαιτερότητες της λοίμωξης COVID-19 και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού SARSCov-2, καθώς και με τον ρόλο των σύγχρονων εμβολίων και τους μηχανισμούς δράσης τους

  • τα υπολογιστικά και τις μεθόδους πρόγνωσης της δομής και λειτουργίας των βακτηριακών πρωτεϊνών για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φαρμάκων

  • τη μεθοδολογία ανοσολογικών δοκιμών αντιγόνου και αντισωμάτων για τη διάγνωση μόλυνσης από SARSCov-2 και τις προσαρμογές αυτών των μεθόδων στα rapid tests

Εισηγήσεις:

Αναδυόμενες/επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες και  Ενιαία Υγεία. Η αδήριτη ανάγκη για ολιστικές, διεπιστημονικές προσεγγίσεις”.

Ψαρουλάκη Άννα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας-Ανθρωποζωονόσων, Ιατρική Σχολή,  Πανεπιστήμιο ς

Η ανοσία και τα εμβόλια ενάντια στο Sars-Cov2” Γιάγκου Μηνάς, καθηγητής Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας, Τομέας Γενετικής, Ανάπτυξης & Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας Α 

Βιοπληροφορικές μέθοδοι για τη μελέτη των βακτηριακών πρωτεϊνών”
Μπάγκος Παντελής, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μοριακής και Υπολογιστικής Βιολογίας και Γενετικής   

Αντιγόνα και αντισώματα στη διάγνωση για τον κορωναϊό : Ζητούμενο ή δεδομένο;” Mπράλιου Γεωργία, επίκουρος καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Επιδημιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η διευθύντρια Π.Δ.Ε Στερεάς Ελλάδας  Μπενιάτα Ελένη, η δ/ντρια ΔΔΕ Φθιώτιδας  Τσιάκα Δήμητρα και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΒ  Απόστολος Βανταράκης.

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν με επιστημονική εγκυρότητα ότι αφορά στους ιούς, τα εμβόλια και την πανδημία της COVID19  και γενικότερα τις μολυσματικές ασθένειες, την διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

Οι της ημερίδας θα μεταδοθούν μέσω του καναλιού YouTube της ΠΕΒ (https://youtu.be/iIn5S86prUk) και η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη.

Θα μπορούν να υποβάλλονται ερωτήσεις μέσω ειδικής φόρμας που θα υπάρχει στην περιγραφή του βίντεο. ΔΕΝ απαιτείται προεγγραφή.

Η απευθύνεται σε /τριες, εκπαιδευτικούς,  αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

– Συντονιστές: 

Καγκαρά Μαρίνα, βιολόγος – εκπαιδευτικός, 4ο ΓΕΛ ς, μέλος της ΠΕΒ

Μπαρπαρούση Παρασκευή,  βιολόγος – εκπαιδευτικός 5ο ΓΕΛ Λαμίας, μέλος της ΠΕΒ

Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος,  βιολόγος – εκπαιδευτικός 3ο ΓΕΛ Λαμίας, μέλος της ΠΕΒ.

"Αλιεύοντας" την είδηση