Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Δεν βλάπτει η ακτινοβολία κινητών σύμφωνα με τον καθηγητή Κ. Κάππα
Δεν βλάπτει η ακτινοβολία κινητών σύμφωνα με τον  καθηγητή  Κ. Κάππα

Δεν βλάπτει η ακτινοβολία κινητών σύμφωνα με τον καθηγητή Κ. Κάππα

Απενοχοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα , οι κινητής, οι πυλώνες της , οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κάππας, ο οποίος μίλησε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου σε ημερίδα με θέμα «Επίδραση των ακτινοβολιών στον άνθρωπο και τα ανθρώπινα» για καθηγητές Πληροφορικής και Φυσικών επιστημών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους Παναγιώτη Σαραντόπουλο και Χαράλαμπο Σταχτέα, ύστερα από έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, και αποσκοπεί στην συμπλήρωση, αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταχτέας, ο κ. Κάππας έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργείο Παιδείας να επισκέπτεται σχολεία και να μιλά για το θέμα ενώ είναι στη διάθεση του ευρύ κοινού το μηχάνημα μέτρησης της ακτινοβολίας που προμηθεύτηκε πρόσφατα το εργαστήριο ιατρικής φυσικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μπορεί να κάνει επιτόπιες της ακτινοβολίας και να δίνει αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επικινδυνότητα των υλικών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι κατά σειρά το ραδόνιο (που εκπέμπεται από τη γη και επικάθεται παντού) η υπεριώδης ακτινοβολία, η ακτινοβολία που δέχεται κανείς κάνοντας μία ακτινογραφία και τέλος αυτή του κινητού ή της ς κινητής τηλεφωνίας.

Η ακτινοβολία του ήλιου κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε εκατομμύρια μικροηλεκτρονιοβόλτ, του ανθρώπου στα 200.000 μικροηλεκτρονιοβόλτ και του κινητού ή της ς κινητής τηλεφωνίας στα 4-7 μικροηλεκτρονιοβόλτ.

“Το πρόβλημα με τα κινητά είναι κοινωνικό και όχι επιστημονικό” επισήμανε κι εξήγησε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει μία κεραία αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος ή ραδιοφώνου είναι μεγαλύτερη από μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας αλλά και πάλι πολύ πιο κάτω από τα όρια (30 volt/m) που και αυτά τέθηκαν για να ησυχάσει ο κόσμος.

Επίσης ενημέρωσε ότι το 80% της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προέρχεται από μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε επικοινωνιακά συστήματα του στρατού, του ναυτικού, της μετεωρολογίας, του διαστήματος κλπ και 20% όλα τα υπόλοιπα. “Η ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός ατόμου μόνο και μόνο επειδή κοιμάται, εργάζεται, περπατά, τρώει και πίνει, έχει μέση τιμή παγκοσμίως 3,5 mSv(μονάδα μέτρησης της απορροφώμενης ακτινοβολίας, σύντμηση της λέξης milliSievert) ή κατά προσέγγιση 0,01 mSv ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς αυτος και επιδιόρθωσης των βλαβών, που προκαλούνται από φωτόνια ή σωμ της ακτινοβολίας για εφ' άπαξ δόσεις(!) έως και 150 – 200 mSv”.

Ο κ. Κάππας ανέφερε ότι η η ομάδα του κλήθηκε και έκανε σε έξη με επτά σημεία στο Βόλο όπου υπήρχαν καταγγελίες για ύπαρξη κρυμμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από αίτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. “Διαπιστώσαμε ότι και τότε οι μετρήσεις έδειξαν ότι είναι από 200 έως 10.000 φορές κάτω από τα όρια” και πρόσθεσε ότι πρόσφατα εκπόνησε μελέτη για τη βουλή και γράφει ένα βιβλίο με 2500 σελίδες με αναφορά στα κινητά και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επισήμανε ότι μέχρι σήμερα “δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη που να επαναλήφθηκε με τα ίδια στοιχεία και παραμέτρους και να κατέληξε στα ίδια αποτελέσματα αναφορικά με την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κινητά και κινητής.

Η τελευταία τέτοια μέτρηση που έγινε πληρώθηκε χρυσή στους Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίοι εξέδωσαν αποτελέσματα που δεν έχουν καμία βάση. Δυστυχώς η χυδαιότητα της κοινωνίας έχει μεταφερθεί στον επιστημονικό χώρο” επισήμανε.

mobile

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση