Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » COVID-19: Η Επιτροπή συστήνει ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων
COVID-19: Η Επιτροπή συστήνει ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων

COVID-19: Η Επιτροπή συστήνει ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων

Για να ενισχύσει τον συντονισμό και την ιατρική απόκριση της ΕΕ

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε μια συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο COVID-19, αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα μέλη, η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Πρόεδρος της συμβουλευτικής ς που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών μελών, θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Ο κοροναϊός αλλάζει γρήγορα τις ζωές και τις κοινωνίες μας. Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέρα καλά τεκμηριωμένες και ενδεδειγμένες αποφάσεις για τους Ευρωπαίους. Γι' αυτό η επιστημονική γνώση και οι καλές συμβουλές είναι πιο πολύτιμες από ποτέ. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς όλους τους ειδικούς υψηλού επιπέδου που συμμετέχουν στην θέτοντας τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Ο χρόνος και η επιστήμη είναι κρίσιμοι παράγοντες για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η συμβουλευτική επιτροπή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ιατρική απόκριση της ΕΕ στην πανδημία. Το έργο της συμβουλευτικής επιτροπής θα συμπληρώνει και θα αξιοποιεί το έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Η συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο.

Η Επιτροπή δίνει σε όλα τα μέλη τη δυνατότητα

να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις ενισχύσεις της ΚΓΠ

 Κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν πρώτες οι ιταλικές αρχές, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της ς COVID-19, και εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρατείνουν κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής από τους γεωργούς των αιτήσεων για τις άμεσες ενισχύσεις και για ορισμένες ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης.

 Η αυτή θα μπορεί να χορηγηθεί σε όλους τους επιλέξιμους γεωργούς σε όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω . Η νέα προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα είναι πλέον η 15η Ιουνίου 2020 αντί της 15ης Μαΐου, ώστε οι γεωργοί να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμπλήρωση των αιτήσεών τους στους δύσκολους και πρωτοφανείς καιρούς που διανύουμε.

 Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι γεωργοί υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για εισοδηματική στήριξη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Στη συνέχεια, οι εθνικές αρχές επεξεργάζονται τις αιτήσεις και διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους. Στη συνέχεια, οι ενισχύσεις της ΚΓΠ διανέμονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο και καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

 Η Επιτροπή επί του παρόντος προετοιμάζει τα νομικά μέτρα μέσω των οποίων θα επιτραπεί η παρέκκλιση από τους ισχύοντες κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν την COVID-19.

 Περισσότερες πληροφορίες για  την ΚΓΠ. 

Η εκτελεστική αντιπροέδρος Βέστεϊγιερ σχετικά με το πρότασης για προσωρινό πλαίσιο

κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19

 Χθες το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση πρότασης για προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας της ΕΕ.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος  Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά:«Η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19 απαιτεί αποφασιστική δράση. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Πρέπει να δράσουμε συντονισμένα. Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις παρέχουν στα κράτη μέλη τα εργαλεία για την ανάληψη ταχείας και αποτελεσματικής δράσης. Έχουμε δύο κοινούς στόχους: Πρώτον, οι επιχειρήσεις να έχουν ρευστότητα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να παγώσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους εάν χρειαστεί, και η στήριξη αυτή να φτάσει στις επιχειρήσεις που τη χρειάζονται. Δεύτερον, η στήριξη των επιχειρήσεων σε ένα κράτος μέλος να μην υπονομεύει την ενότητα που χρειάζεται η Ευρώπη, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Διότι πρέπει να μπορούμε να βασιζόμαστε στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά για να βοηθήσουμε την οικονομία μας να αντιμετωπίσει την επιδημία και να ανακάμψει στη συνέχεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Επιτροπή θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Την Παρασκευή, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται οι διάφορες ήδη υπάρχουσες δυνατότητες. Επίσης, ανακοίνωσα ότι επεξεργαζόμαστε ένα νέο προσωρινό πλαίσιο που θα συμπληρώνει τις υπάρχουσες δυνατότητες. Το πλαίσιο αυτό βασίζεται στο άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας. Από την Παρασκευή, τα μέτρα που αναγκάστηκαν να λάβουν τα κράτη μέλη για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 έχουν καταστήσει το έργο αυτό ακόμη πιο επιτακτικό και αναγκαίο. Γι' αυτό επιταχύναμε την εργασία μας και χθες το βράδυ στείλαμε ένα σχέδιο πρότασης για να λάβουμε τις απόψεις των κρατών μελών και να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Θα εφαρμοστεί σε όλη την Ένωση.

Στόχος μας είναι το νέο προσωρινό πλαίσιο να θεσπιστεί εντός των προσεχών ημερών. (…) Το νέο προσωρινό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη i) να θεσπίσουν καθεστώτα άμεσων επιχορηγήσεων (ή φορολογικών πλεονεκτημάτων) ύψους έως 500 000 ευρώ ανά εταιρεία, ii) να παρέχουν επιδοτούμενες κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια, iii) να επιτρέπουν δημόσια και ιδιωτικά δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια. Τέλος, iv) το νέο προσωρινό πλαίσιο θα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του τραπεζικού τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19, δηλαδή για τη διοχέτευση ενισχύσεων στους τελικούς καταναλωτές, ιδίως στις μικρoμεσαίες επιχειρήσεις. Το προσωρινό πλαίσιο καθιστά σαφές ότι οι εν λόγω ενισχύσεις αποτελούν άμεσες ενισχύσεις για τους πελάτες των τραπεζών και όχι για τις ίδιες τις τράπεζες. Και παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ελαχιστοποίησης τυχόν αχρεωστήτως καταβαλλόμενων εναπομενουσών ενισχύσεων προς τις τράπεζες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση