Νέ έρευν ανακάλυψε σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της πρόωρης θνησιμότητας.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘'American Journal of Public Health'', του University of California στο Σαν Ντιέγκο, επισκόπησαν 32 που ανέλυσαν τα επίπεδα βιταμίνης D των συμμετεχόντων και ποσοστά θνησιμότητας.

Οι περιλάμβαναν 566.583 συμμετέχοντες από 14 χώρες με ηλικία τα 55 χρόνια.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες με χαμηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D είχαν διπλάσιες πιθανότητες για πρόωρη θνησιμότητα σε σύγκριση με όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο πρόωρου θανάτου είχαν επίπεδο βιταμίνης D, 30 ng/ml.

Η καθηγήτρια Heather Hofflich, δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να δώσει αρκετή διαβεβαίωση ότι η βιταμίνη D είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες δόσεις, μέχρι 4.000 διεθνείς μονάδες την ημέρα.

Η Hofflich συμβουλεύει τους ασθενείς να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σε ετήσια βάση και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αλλάξουν την πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει από καιρό συσχετιστεί με φτωχή των οστών αλλά τα προηγούμενα χρόνια έρευνες έχουν συνδέσει τις ψεις της με εγκεφαλική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας για τις εγκύους. Άλλες έρευνες υπέδειξαν έλλειψη σαφών ενδείξεων για τα οφέλη της συγκεκριμένης βιταμίνης στην .

 

πηγή:iatronet.gr