Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Μπορούν οι τροφές να αλλάξουν τα κύτταρά μας;
Μπορούν οι τροφές να αλλάξουν τα κύτταρά μας;

Μπορούν οι τροφές να αλλάξουν τα κύτταρά μας;

Πόσo μπορεί ν επιβιώσει ένς οργανισμός χωρίς να λαμβάνει τροφή; Οι άνθρωποι 30 ημέρες, οι καμήλες 40, οι σκύλοι τρεις μήνες, οι βασιλικοί πιγκουίνοι τέσσερις, τα α ένα χρόνο, οι κροκόδειλοι τρία. Αλλά το ρεκόρ κατέχει ένα είδος υδρόβιας σαλαμάνδρας που μπορεί να ζήσει έως και δέκα χρόνια χωρίς τροφή! Πώς γίνεται αυτό; Τι προκαλεί μια τόσο εντυπωσιακή ανθεκτικότητα; Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής αλλά και της ς, ενδεχομένως και της αφαγίας, στην υγεία και τη μακροζωία; Και ποιοι είναι οι μοριακοί μηχανισμοί πίσω από τη σχέση τους;

Τις απαντήσεις φιλοδοξεί να δώσει η μελέτη FastBio –από τις Fasting () και Biology (Βιολογία)–, η οποία ξεκινάει οσονούπω από ελληνική επιστημονική ομάδα με συντονίστρια τη δρα Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια ΄ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται με 1,5 εκατ. από το Ερευνας, συμμετέχει και ένας «γκουρού της μεσογειακής διατροφής», ο Αντώνης Καφάτος, ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο .

Οι επιστήμονες, επί πέντε χρόνια, θα καταγράφουν διαφορές, σε μοριακό επίπεδο, μεταξύ 200 ατόμων που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (180-200 ημέρες, δηλαδή Σαρακοστή, Αποστόλων, Δεκαπενταύγουστου, Χριστουγέννων, Τετάρτη, Παρασκευή) και άλλων 200 που ακολουθούν τη διατροφή του γενικού πληθυσμού. Μέσω ενός σφαιρικού μοριακού χαρακτηρισμού των δύο ομάδων στοχεύουν στην περιγραφή των βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, καθώς και των μοριακών μηχανισμών που ελέγχονται ή επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση